AddToAny

Sommer i en smeltedam

Det er juli, med alt som skal tilhøre. Det er tåke, det er is, og det er minusgrader i luft og vann. For mange er det nok ikke dette som gir en typisk sommerfølelse, men for oss er det sommer i Arktis som gjelder.
Ved 82 grader nord er tropenetter og bading fra brygga byttet ut med lange dager prøveinnsamling, både fra is og sjø.

Det er noe mystisk å være ved 82 grader nord. Og det jeg søker etter, det får meg til å føle meg litt som en detektiv i isødet. En arktisk Sherlock Holmes. Men hva er da mysteriet som skal løses?

Et Arktis til besvær

Intet sted på planeten vår opplever effekten av klimaendringer i større grad enn Arktis. Det varmer ca dobbelt så raskt som det globale gjennomsnittet og vi beveger oss inn i en sannsynlig framtid med et isfritt Arktis i sommermånedene. Klimaendringer betyr endringer i kretsløpet til vann, nye arter sørfra vandrer lengre nord og tilhørende arter i Arktis opplever økt konkurranse, og nedbør på land som medfører mer tilførsel av diverse næringsstoffer til havet. Men, sannsynligvis vil nok klimaendringene sin effekt på havisen være den mest alvorlige. For hva er Arktis uten is?

Det er lett å se for seg Arktis som isolert. Det er tross alt langt unna de fleste og det er de færreste som får mulighet til å drive feltarbeid ute på havisen i polare strøk. Men Arktis har en større påvirkning på livene våre enn man skulle tro. Arktis, og særlig tilstedeværelsen av havis, har en nøkkelrolle i å opprettholde og kontrollere det globale klimaet. Når isen, som det definerende karaktertrekket i Arktis, nå smelter og

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Idet jeg kom innenfor rekkevidde av mobilnettets tentakler, etter syv dager uten nett, raste det inn med sms'er. Halvparten var fra journalister som ville snakke om SVARTFLUEINVASJONEN.
forskning.no 26.07.2021
Jakten på meteoren, som landet i Finnemarka utenfor Oslo natt til søndag, er i full gang. Meteoren kan bli funnet og sendt til museum, ifølge ekspert.
forskning.no 26.07.2021
Retningslinjene har blitt basert på veldig tvilsom evidens, sier flere forskere.
forskning.no 26.07.2021
Er det mulig å legge på seg, uten å spise flere kalorier eller trene mindre?
forskning.no 26.07.2021
Bærekraften til et OL-arrangement er middelmådig, og den blir stadig dårligere.
forskning.no 26.07.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt