AddToAny

Smarte droner finner feil på solcelleanlegg

Smarte droner finner feil på solcelleanlegg
Det er tungvint å lete manuelt etter defekte solcellepaneler på tak, husfasader og i store solcelleparker. Droner kan gjøre jobben isteden.
Solcelleparkene over hele verden blir større og større, og det blir stadig vanligere at nye kontorbygg blir utstyrt med solcellepaneler på tak og fasader. Men solcellepaneler blir av og til skadet, slik at strømutbyttet og lønnsomheten blir redusert. Det er viktig å finne fram til de skadde panelene som bør byttes ut, men den jobben er ikke enkel.
- Tidligere har det vært vanlig å gå rundt i solcelleparkene med et håndholdt varmekamera for å finne de skadde solcellepanelene. Men disse parkene blir jo bare større og større, og dermed blir den jobben mer og mer uhåndterlig. Det er heller ikke enkelt å klatre rundt på hustak og fasader for å lete etter defekte solcellepaneler, forteller doktorgradsstipendiaten Victoria Lofstad-Lie ved Institutt for teknologisystemer (ITS) på Kjeller.

DEFEKT OMRÅDE BLIR VARMERE
Victoria Lofstad-Lie og tre andre stipendiater ved ITS - Mari Øgaard, Tor Atle Solend og Bjørn Lupton Aarseth - er derfor i gang med å utvikle en ny teknologi, basert på droner og maskinsyn, som skal gjøre den «grønne» solcelle-elektrisiteten enda grønnere. Istedenfor å basere seg på manuelle inspeksjoner, vil de fire forskerne sende opp en selvstyrende drone - eller en hel dronesverm hvis anlegget er stort nok - som er utstyrt med et varmefølsomt kamera og en bitteliten pc.
- Feil på solcellepaneler fører nemlig som regel til at det defekte området blir varmere, forteller Lofstad-Lie.
Forskerne bruker maskinsyn når de skal trene opp dronene til å finne de defekte og varmere solcellepanelene og til å manøvrere rundt på anleggene.
ET TANKEKORS
- Maskinsyn er en type bildebehandling hvor målet er at dronen skal "forstå" mest mulig av hva som er på bildene den tar. Jeg jobber blant annet med en programvare som kan gjøre at dronen automatisk finner rammen på
Gå til mediet

Flere saker fra Byggfakta

Totalt er det planlagt 11467 fremtidige nybyggprosjekter i Byggfakta sin database. Disse prosjektene har en samlet planlagt verdi på 3 640 milliarder kroner. Av disse er det cirka 1700 prosjekter, til en verdi av 470 milliarder, som har utvendig tak eller fasade som en vesentlig del av prosjektbeskrivelsen.
Byggfakta 09.06.2020
Veidekke har etter avsluttet samspillsfase skrevet kontrakt med Bærum kommune om oppføring av nybygg og rehabilitering av dagens bygningsmasse på Bekkestua ungdomsskole.
Byggfakta 09.06.2020
I denne spalten presenterer vi et knippe utvalgte prosjekter fra vår database. Byggfakta's prosjektdatabase gir deg oppdatert informasjon om planlagte bygg- og anleggsprosjekter, samt involverte aktører.
Byggfakta 09.06.2020
Terminalbygget til BIR Nett i Jekteviken i Bergen har landets trolig største utendørs grønne vegger. Til sammen dekker veggene mot sør, vest, nord og øst 340 kvadratmeter. Prosjektet sto ferdig i august 2015.
Byggfakta 09.06.2020
Oslo kommune ved Kulturog idrettsbygg har ferdigstilt en ny og etterlengtet flerbrukshall på Oslo vest. Hallen er nå overlevert Ullern IF.
Byggfakta 09.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt