AddToAny

Slik virker en hjelpemiddelsentral

Erfaring og kunnskap er det viktigste produktet til en hjelpemiddelsentral - kjernen i det norske formidlingssystemet. Bli med på innsiden.
Tweet

- Det første jeg vil si, er at vi er noe langt mer enn et lager. Det vi driver med, handler først og fremst om kompetanse.

Eva S. Kjølstad er avdelingsdirektør ved Nav Hjelpemiddelsentral Øst-Viken, og hun vil ha slått fast hovedbudskapet sitt med én gang når Handikapnytt er på besøk.

Innenfor det svært nøkterne industribyggets betongvegger er det utviklet og samlet store mengder kunnskap om hvordan tekniske hjelpemidler og riktig tilrettelegging kan gi mennesker med funksjonsnedsettelser et liv med størst mulig grad av frihet, deltakelse og selvhjulpenhet.

Dette er målet enten du trenger hjelpemidler for å komme deg rundt, for å kunne fungere i den egen bolig, teknologi for å kommunisere eller bistand med å legge til rette på arbeidsplassen din.

- Brukeren er i sentrum for alt vi gjør, understreker Kjølstad.

Brukeren er i sentrum for alt vi gjør.

Tett på brukerne

Nav Hjelpemiddelsentral spiller en nøkkelrolle i formidlingen av hjelpemidler i Norge, i tett samspill med kommunene.

I utgangspunktet er det en slik sentral i hvert fylke, men sentralen på Greåker i Sarpsborg skiftet navn til Øst-Viken da Østfold for noen korte år i historien ble fusjonert inn i storfylket Viken.

Dette er en mellomstor hjelpemiddelsentral med 52 ansatte. Den betjener 12 kommuner i det gamle Østfold med et samlet innbyggertall på rundt 300.000 mennesker.

30.000 av disse har på ett eller annet tidspunkt mottatt et hjelpemiddel fra sentralen, og 10.000 av dem mottok et hjelpemiddel i fjor. For 3000 av dem igjen var det for første gang.

- Vi her i Østfold har jo geografien på vår side og er velsignet med korte reiseveier, sier Eva S. Kjølstad.

For det skal være kort vei både til og fra hjelpemiddelsentralen. Statistikken viser at Nav Hjelpemiddelsentral Øst-Viken gjennomførte totalt 975 brukerkonsultasjoner i fjor, altså fysiske møter med hjelpemiddelbrukere enten på sentralen eller hjemme hos brukerne.

Det utgjør altså fire konsultasjoner i gjennomsnitt hver virkedag året gjennom, i tillegg til den løpende kontakten på telefon og e-post.

- Vi ønsker å være en sentral som er tett på brukerne. Men de siste årene har vi satset mer på å hjelpe kommunene til å bli i stand til å gjøre mer av jobben ved å løfte deres kompetanse, forklarer Kjølstad.

Ordentlig god på et felt

Kommunene er nemlig hjelp

Les mer

Flere saker fra Handikapnytt

39 organisasjoner av funksjonshemmede står bak et felles krav om å ta brukerstyrt personlig assistanse ut av helse- og omsorgstjenesteloven.
Handikapnytt 01.07.2022
Handikapforbundet på Vestlandet spiller teater for å bygge selvtillit, motvirke diskriminering og endre holdninger. Og for å hindre at unge funksjonshemmede dropper ut av videregående skole.
Handikapnytt 29.06.2022
(NTB:) Av de ulike typer helseproblemer har psykiske lidelser mest negativ innvirkning på skolegangen til ungdom. Det viser en ny FHI-undersøkelse.
Handikapnytt 29.06.2022
(NTB:) LHBT+-personer er langt mer utsatt for hatkriminalitet enn heterofile, og tallet på anmeldelser er tredoblet det siste tiåret. I 2012 var det 34 anmeldelser av hatkriminalitet der motivet var knyttet til seksuell orientering.
Handikapnytt 28.06.2022
En sentral tillitsvalgt i Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) er blant dem som ble skutt og skadet i skytingen mot London pub i Oslo.
Handikapnytt 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt