AddToAny

Slik jobber de aller beste teamene

Ledere kan fungere som brems. Godt samarbeid og bred kunnskap er ingen garanti for resultater. Det viser forskning på teamarbeid i praksis. Så hva skal til for å lykkes?
Forskere jobber med å avdekke suksessformelen bak effektive og selvstyrte team som presterer på topp.

- Det er naturligvis mange faktorer som er avgjørende for at et godt team skal fungere best mulig. Både ledelse, samarbeidskultur, kompetanse og tilgang til faglige nettverk og beslutningsstøtte er noe av det vi har analysert i dette prosjektet, forteller forsker Nils Brede Moe i Sintef.

Et godt teamarbeid og gode løsninger skaper verdier både for medarbeiderne og bedriften. Et av forskernes klare funn i prosjektet, er at mange ledere fungerer som en brems for de selvstyrte eller autonome teamene.

- Ofte ser vi at team ikke får den tilliten og friheten som kreves og at ledere går inn og styrer hvem som gjør hva, sier forskeren.

Det kan også være ledere som ikke klarer å formidle klare mål med det teamet skal oppnå og som kreves for at et team kan løse oppgaven effektivt.

- Autonome team krever en annen type ledelse. En hypotese vi har er at mange ledere blir usikre på hva de skal gjøre og hvordan de skal lede sine team når de går fra klassisk prosjektstyring til å bruke autonome team, forklarer Moe.

Autonomi er gullstandarden

Sintef-forskerne Nils Brede Moe og Marte Pettersen Buvik leder prosjektet som har fått navnet A-team. Forskere og bedrifter jobber sammen i jakten på det effektive og autonome, altså selvstyrte, team.

Jo mer selvstyrende et team er, jo bedre er det for bedriften, for kundene og for teamet selv. Dette forutsetter at teamet vet hva som gir verdi for kunden og at det har de riktige ressursene.

- Kunnskapen om dette ble dokumentert allerede på 50- og 60-tallet. Som en del av arbeidet er vi en slags aktiv flue på veggen hos bedriftene og deres kunder som er med i prosjektet. Blant disse er Storebrand, Sbanken og konsulentselskapene Knowit og Kantega. I tillegg følger vi team hos Spotify og Ericsson, forteller Moe.

Metoden forskerne bruker kalles aksjonsforskning. De er til stede sammen med teamene som jobber i organisasjonene. Forskerne observerer og analyser arbeidsmetoder, samarbeidsformer og hvordan beslutninger blir tatt.

Målet er at forskerne, sammen med teamet i bedriftene, kommer frem til nye måter å jobbe

Les mer

Flere saker fra forskning.no

SPØR EN FORSKER: Dyr tenker og kommuniserer på tusenvis av ulike måter, men først og fremst tenker dyr som dyr, påpeker forsker.
forskning.no 27.01.2020
- Jeg er ganske sikker på at hvis vi skulle komme i en situasjon hvor vi ble okkupert igjen, og noen kvinner fikk barn med okkupanten, så vil vi kanskje se lignende reaksjoner, sier kriminolog.
forskning.no 27.01.2020
Kullkraftverk sto for 5 prosent av strømproduksjonen i Spania i fjor. Det var 85 prosent mindre enn i 2002. Kullforbruket går nå raskt ned i Europa.
forskning.no 27.01.2020
Filmene skulle både underholde og lære folk å bli moralske borgere av Det tredje riket, mener Ibsen-forsker.
forskning.no 26.01.2020
Og yoghurten syrnes med melkesyrebakterier fra den danske naturen.
forskning.no 26.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt