AddToAny

- Slik har den russiske krigføringen rammet vann og avløp i Ukraina

KRONIKK: - Jeg skal fortelle om situasjonen med vann og avløp i hjemlandet. Nærmere bestemt i tre byer, samt i Donbas-regionen.
Ukraina er herjet av krig, men gir seg ikke. Fiendens styrker angriper strømforsyning, VA og annen viktig sivil infrastruktur. Evelina Koltsova fra Dnipro og Tønsberg er sivilingeniør i Asplan Viak. Her beskriver hun VA-tilstanden i hjemlandet - og hvordan pappas nei til hund ble starten på en vann- og miljøutdanning i Ukraina og Norge.

Jeg er Evelina Koltsova, 27 år når dette skrives i mai 2023. Det siste halvannet året har jeg blitt imponert, overveldet og rørt av nordmenns støtte til det ukrainske folket.

Denne våren har jeg selv fått flere anledninger til å formidle situasjonen i mitt hjemland og til å si tusen takk.

Takk til nordmenn for at dere er så engasjert i det som skjer, og tusen, tusen takk for støtten.

Ødelagt vann og avløp

Jeg skal fortelle om situasjonen med vann og avløp i hjemlandet. Nærmere bestemt i tre byer, samt i Donbas-regionen. Russlands ødeleggelser av sivil infrastruktur for vann, avløp og strøm er brutalt og vanskelig, først og fremst for sivilbefolkningen. Men det er også VA-faglig interessant, og gir viktige læringsmuligheter.

Jeg kom til Norge for seks og et halvt år siden, i 2016. To år etter at krigen startet med Russlands invasjon av Krym, og flere år før den brutale fullskala invasjonen i februar i fjor. Jeg kom hit med to utdanninger på bachelornivå.

Én i natur og miljø, og én i økonomi. Den siste tok jeg for å tilfredsstille min far, som mente at natur og miljø umulig kunne skaffe meg en jobb. Jeg fikk værsågod å ta en "ordentlig" utdanning.

Min fars sterke meninger var også avgjørende for en helt annen og mer grunnleggende side ved mitt yrkesvalg.

Master i Vann- og miljøteknikk ved NMBU

Jeg begynte som student ved NMBU i Ås, og tok etter hvert en master i Vann- og miljøteknikk der. Før det tok jeg en master i naturvern og økologi, som digital student ved et universitet i Ukraina.

Ut fra utdanningsvalget skjønner du nok at jeg har et sterkt engasjement for å ta vare på miljøet rundt oss, og sikre at det gir oss det vi trenger av vann og andre ressurser uten å bli ødelagt.

Les mer

Flere saker fra VVS Aktuelt

AKTUELLE PROSJEKTER: GK skal levere tekniske tjenester til Aurskog-Høland kommunes ambisiøse prosjekt, som innebærer ny barnehage, 1-10 skole, flerbrukshall og svømmebasseng.
VVS Aktuelt 28.09.2023
Veidekke forventer at produksjonen i den skandinaviske entreprenørnæringen vil avta med til sammen 13 % frem til slutten av 2024.
VVS Aktuelt 28.09.2023
De første rørlengdene til Oslo kommunes nye hovedledning for vannforsyning har ankommet. Dette er Norges største prosjekt med duktile rør i vannforsyning, og PAM Norges største leveranse.
VVS Aktuelt 28.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) tilbyr rammeavtale for service- og driftstjenester innen byggautomasjon.
VVS Aktuelt 27.09.2023
AKTUELLE PROSJEKTER: Hvaler kommune tilbyr rammeavtale for entreprenørtjenester knyttet til utlegging, reparasjon, dykkerkontroll og vedlikehold av sjøledninger for vann og avløp.
VVS Aktuelt 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt