AddToAny

Slik bygger ordførerne landet i krisetider. Her er prosjektene som kan ta fart nå

Slik bygger ordførerne landet i krisetider. Her er prosjektene som kan ta fart nå
Da finanskrisen traff, holdt kommunene hjulene i gang med å pusse opp, vedlikeholde og fremskynde prosjekter. Nå trykker mange ordførere på repeatknappen.
En samlet bygg- og anleggsnæring har kommet med en rekke innspill til regjeringen om tiltak som kan holde hjulene i gang i krisetider.

Bransjen sysselsetter 358.000 personer. Innspillet fra næringen er sendt til tre departement og partigruppene på Stortinget.

Også Fellesforbundet har bidratt med innspill. Et av hovedtiltakene til det største LO-forbundet i privat sektor er å fremskynde mindre bygge-, anleggs- og vedlikeholdsprosjekter der planarbeid, prosjektering eller oppgradering kan starte opp raskt.

- Staten må foreta bevilgninger slik at kommuner og offentlige byggherrer tilføres ekstra midler som sikrer evne til å administrere og finansiere nye prosjekter som kan starte opp raskt, sier nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad til FriFagbevegelse.

- Midler til vedlikehold er engangskostnader som kan bevilges for en periode, påpeker han.

Fellesforbundet mener det også er viktig å sikre og styrke fagopplæring og tilskuddsordninger for bedriftsintern opplæring.

Må få godkjenning

Det er ikke bare penger som mangler. Ordfører i Porsgrunn, Robin Kåss (Ap), venter bare på å komme i gang med veiprosjektet på E-18, et prosjekt til hele seks milliarder kroner. Det er en firefelts motorvei på strekningen Langangen - Rugtvedt i Bamle.

Prosjektet ligger fortsatt i Kommunaldepartementet på grunn av tidligere innsigelser.

- Det har vært en uenighet, men nå er alle parter enige om planforslaget som ligger der. Nå venter vi bare på Kommunaldepartementet. Jeg skjønner at det er hektisk i disse dager, men nå er alle parter enige, og det er ikke noe problem å godkjenne planen, sier Robin Kåss til FriFagbevegelse.

Han har nå skrevet brev til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) om saken.

- Nye Veier er i gang med anbudsprosessen. Vi står i fare for at hele anbudet må stoppes hvis departementet sier nei nå.

Prosjektet er viktig for transporten mellom Østlandet og Sørlandet, men vil også ha en stor økonomisk effekt. Bare de lokale ringvirkningene er på halvannen milliard kroner. Men det er

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

Jeg vil takke dere for engasjementet og innsatsen for våre barn, både som politiker og som pappa. Farukh Qureshi
Fagbladet 06.04.2020
- 1. mai er viktigere enn på lenge, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er klar for sin første digitale 1. mai.
Fagbladet 06.04.2020
Kommuner frykter at lagrene av smittevernutstyr er i ferd med å gå tomme, og helsearbeidere frykter at de bærer smitte fra beboer til beboer. Staten må sette i gang ekstraordinær produksjon av slikt utstyr, krever Fagforbundet.
Fagbladet 06.04.2020
Etter korona-krisen bør samfunnet ta en ny vurdering av mange yrker og funksjoners lønn og status, mener Fagforbund-leder Mette Nord. Av Fagforbundets 395.000 medlemmer, er svært mange verken i et hjemmekontor eller i ro.
Fagbladet 06.04.2020
Et av landets største forskningsinstitutter, Norce, trekker tilbake permitteringsvarselet for 13 forskere etter at Forskerforbundet protesterte.
Fagbladet 06.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt