AddToAny

Skrem ikke barn med helvete, men snakk gjerne om fortapelsen

Vi har spurte fem kristne og muslimske ledere om hvilken helveteslære de står for, og om eller når det er greit å snakke med barn om alternativ til paradis.
Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad mener det må være greit å snakke med barn om helvete - bare det skjer på en sunn måte. Dette sa statsråden i et intervju med Fri tanke. Der viste han til Den norske kirke, samt pastoren i hans egen menighet, for å få svar på spørsmålet om hva en sunn samtale om helvete vil være.

Vi har tatt ham på ordet og spurt både pastor Erik Andreassen i Oslo misjonskirke Betlehem, forstander Basim Ghozlan i Rabita-moskeen, Imam Shahid Kahloon i Ahmadiyya-moskeen, Espen Ottosen i Norsk Luthersk Misjonssamband og teologiprofessor Harald Hegstad ved MF vitenskapelig høyskole for teologi, religion og samfunn (som svarte om holdninger i Den norske kirke, som ikke hadde anledning til å svare) om både hvilken helveteslære de står for og om når de eventuelt mener det er riktig å introdusere barn for forestillingen om et helvete.

Helvetes opprinnelse

Ordet «helvete» har på norsk sin opprinnelse i norrøn mytologi. Helvete betyr ganske konkret gudinnen Hels straff. Denne semantiske betydningen gjør at både Andreassen og Hegstad viser til selve ordet som en hedensk forestilling, og det er derfor ingen betegnelse de vil bruke om hva som kan være en mulig utgang etter døden. Ordet de velger seg er «fortapelse». Også Ottosen velger å bruke fortapelse, med begrunnelsen at bibelens språk er så symbolmettet at det er vanskelig å ha dekning for en enkelt betegnelse om helvete.

Hvilke mulige utganger er det så for dem som mener det finnes et liv etter det jordiske livet?

Teologiprofessor Hegstad deler det opp i tre hovedretninger, foruten den himmelske:

* Apokatastasis - Gjenopprettelsen: Troen på at alle blir frelst til slutt.

* Annihilasjon - Tilintetgjørelse: Troen på at de som ikke blir frelst bare forblir døde.

* Apoleia - Evig fortapelse: Troen på at de ikke-frelste også for et liv etter døden, men som fortapte, i en tilstand som «i beste fall» betyr en evig tilstand uten de kvaliteter frels

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Vi skylder ofrene for Holocaust - og det menneskelige i oss selv - aldri å glemme, men å lære av den dyrekjøpte erfaringen at umenneskeliggjøring av den eller de «andre» i ytterste konsekvens kan ende i barbari og folkemord.
Fri tanke 27.01.2020
Mandag er det 75 år siden sovjetiske soldater nådde Auschwitz. Eva Umlauf var to år gammel, alvorlig syk og en av de yngste fangene som ble befridd.
Fri tanke 23.01.2020
Men ikke hvis forbundet skifter studieforbund. - Et så betydelig tap av tilskudd til opplæring vil kunne bli dramatisk for konfirmasjonstilbudet vårt, sier generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Trond Enger, til Vårt Land i dag.
Fri tanke 23.01.2020
Frihetsteateret lanserer kortfilmene og dialogverktøyet «Hvem vil du være? Grensene mellom positiv og negativ sosial kontroll» torsdag.
Fri tanke 23.01.2020
Vibeke Riiser-Larsen har lest boka «How to Grow a Human» og er både fascinert og forskrekket over hva forfatter Philip Ball skriver om vår tids «biologiske alkymi».
Fri tanke 21.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt