SKOG
13.09.2017
September er den store soppmåneden, og om forholdene har vært gunstige bugner det av sopp. Magasinet Skog var i fjor høst med Romerike Sopp- og nyttevekstforening på sopptur i Aurskog-Høland for å få en innføring i sopp og sopplukking.
Er man uerfaren er det mange spørsmål knyttet til sopp og plukking av sopp. Faren for soppforgiftning blir man minnet på hver høst når avisene skriver om tilfeller av soppforgiftning. Samtidig er skogsopp en ressurs og en delikatesse som mange ønsker å benytte seg av. Vi har søkt ekspertens råd om hvordan man best kan finne sopp og plukke sikkert.
HVORDAN FORLØPER SOPPSESONGEN? Når kan man for eksempel finne steinsopp eller traktkantarell?
- For oss soppentusiaster starter soppsesongen allerede i april-mai, da vi kan finne spissmorkel og vårfagerhatt, men dette er ikke sopp for nybegynnere, forteller vår soppkyndige Laila Trosdahl-Iversen. I juli kan det dukke opp kantareller, og kanskje skrubb om forholdene ligger til rette for det.
- Det er mange sorter skrubb, og de fleste er kanskje kjent med rødskrubben. Her må man imidlertid komme med et lite NB! - for rødskrubb må varmebehandles skikkelig før den spises. Det har forekommet at den som spiser dårlig varmebehandlet rødskrubb har fått reaksjoner som kvalme og magebesvær. Derfor skal all rødskrubb varmebehandles i minimum et kvarter før den spises. Dette gjelder også for ospeskrubb og svartskrubb. En annen regel er at all sopp skal varmebehandles før den spises, understreker Trosdahl-Iversen.
- August og september er gode soppmåneder, og september regnes som hovedmåneden, forteller hun videre. - Man kan finne steinsopp, kremler, sleipsopp, rimsopp, smørsopp og fåresopp. Utover høsten vil det være sopp å finne helt til frosten kommer i november. Traktkantarellen er en av de siste, og den kan man finne i enorme mengder helt til frosten kommer. Ja, man kan også plukke dem frosne, forteller Laila videre.
HVA ER ET GODT SOPPÅR? - Alle vi som har sopp som lidenskap lurer også på hva som skal til for at det skal bli et godt soppår. Vi vet selvfølgelig at det hovedsakelig handler om nedbør og temperatur, og at dersom det blir vedvarende tørke blir det også lite sopp. Nedbør og
Gå til medietHVORDAN FORLØPER SOPPSESONGEN? Når kan man for eksempel finne steinsopp eller traktkantarell?
- For oss soppentusiaster starter soppsesongen allerede i april-mai, da vi kan finne spissmorkel og vårfagerhatt, men dette er ikke sopp for nybegynnere, forteller vår soppkyndige Laila Trosdahl-Iversen. I juli kan det dukke opp kantareller, og kanskje skrubb om forholdene ligger til rette for det.
- Det er mange sorter skrubb, og de fleste er kanskje kjent med rødskrubben. Her må man imidlertid komme med et lite NB! - for rødskrubb må varmebehandles skikkelig før den spises. Det har forekommet at den som spiser dårlig varmebehandlet rødskrubb har fått reaksjoner som kvalme og magebesvær. Derfor skal all rødskrubb varmebehandles i minimum et kvarter før den spises. Dette gjelder også for ospeskrubb og svartskrubb. En annen regel er at all sopp skal varmebehandles før den spises, understreker Trosdahl-Iversen.
- August og september er gode soppmåneder, og september regnes som hovedmåneden, forteller hun videre. - Man kan finne steinsopp, kremler, sleipsopp, rimsopp, smørsopp og fåresopp. Utover høsten vil det være sopp å finne helt til frosten kommer i november. Traktkantarellen er en av de siste, og den kan man finne i enorme mengder helt til frosten kommer. Ja, man kan også plukke dem frosne, forteller Laila videre.
HVA ER ET GODT SOPPÅR? - Alle vi som har sopp som lidenskap lurer også på hva som skal til for at det skal bli et godt soppår. Vi vet selvfølgelig at det hovedsakelig handler om nedbør og temperatur, og at dersom det blir vedvarende tørke blir det også lite sopp. Nedbør og