AddToAny

- Skal ikke elevene lære om sekularisering?

- Læreplanen i det nye KRLE-faget forholder seg til Norge anno 1975, mener Lars-Petter Helgestad fra Human-Etisk Forbund.
I forrige uke lanserte Utdanningsdirektoratet nye læreplaner for all opplæring til og med videregående nivå.

I den forbindelse har det også kommet en ny læreplan for KRLE-faget i grunnskolen.

Sjef i Politisk avdeling i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, har mest kritikk å komme med i den forbindelse. Det første han trekker fram som negativt, er at det ikke lenger presiseres i innledningen at faget skal være «saklig og upartisk». Også den gamle formuleringen om at det «ikke skal være forkynnelse eller religionsutøvelse» i faget er fjernet.

Dette er fjernet til fordel for en henvisning til Opplæringslovens §2-4 der dette er presisert. Det synes Helgestad er uheldig.

- Ikke glem at dette er et fag som er dømt å være i strid med menneskerettighetene på akkurat dette punktet. Da er det et svært uheldig signal å fjerne det fra innledningen, og skjule disse viktige avklaringene bak henvisningen til en paragraf. Lærere leser læreplanene, De sjekker ikke opplæringsloven i hverdagen. Så her er det opplagt noen som vil gå glipp av viktig informasjon, sier han.

Helgestad er også kritisk til at ordet livssyn ser ut til å ha falt ut en rekke steder der læreplan

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

På mange områder får vi en bedre og langt mer oppdatert lov om human bruk av bioteknologi. Med på kjøpet får vi noen nye utfordringer og dilemmaer. Dem bør vi bruke tid på å reflektere over.
Fri tanke 29.05.2020
Endelig likestilles nå kremasjon med kistebegravelse. Det er bra, men loven som regulerer hva som kan skje med kroppen vår når vi dør, er moden for en mye mer radikal reform.
Fri tanke 27.05.2020
Fra de siste årets utgivelser, trekker Erik Tunstad frem noen bøker du med fordel kan bruke tid på.
Fri tanke 14.05.2020
- Vi må forsvare eksistensen til vårt folk og fremtiden for hvite barn, sa Philip Manshaus under sin forklaring i retten i dag. Dette er en ordrett oversettelse av «de fjorten ordene» til den nynazistiske ideologen David Lane.
Fri tanke 07.05.2020
Manshaus sin terrordåd var ikkje meiningslaus, men ein villfaren protest mot det meiningslause. På internett finn rotlaus ungdom meining, der samfunnet rundt dei ikkje maktar å gjere det same.
Fri tanke 05.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt