AddToAny

Sjekk at sommerjobben holder mål

Sommerjobb er mange unges første møte med arbeidslivet. I de aller fleste tilfellene går det bra, men hvert år er det noen som går i fella og blir utnyttet.
Det kan du unngå ved å gå igjennom en enkel sjekkliste over hva som må være på plass for at arbeidsvilkårene er i tråd med loven.

Tariffavtale gir deg mer å rutte med i ferien

Kontrakten er viktig

Det viktigste er å sikre seg en skriftlig arbeidskontrakt. Det er en sikkerhet dersom noe går galt, da kan du alltid vise til kontrakten og det som står der. Kontrakten skal inneholde en rekke punkter, som hva du får i lønn, hvem som er arbeidsgiveren din, hvor mange timer du skal jobbe, hvilke pauser du har krav på og hvor arbeidsstedet ditt er. Hva som skal med i kontrakten står i arbeidsmiljøloven.

Lurer du på hvordan en kontrakt skal se ut, sjekk nettsidene til Arbeidstilsynet. Der finner du eksempler på en standardkontrakt.

Lønna må avtales

Hva du skal tjene i sommerjobben er alltid et vanskelig spørsmål. Det er ingen lovbestemt minstelønn i Norge. Det betyr at det er du og arbeidsgiveren din som må bli enige om en akseptabel lønn. Men hva i all verden er det rimelig å kreve? Slapp av, det finnes noen rettesnorer: Fagbevegelsen har forhandlet fram minstelønnssatser i sine tariffavtaler. Disse gjelder egentlig bare ansatte i bedrifter med tariffavtale, men det er mange bedrifter som velger å følge disse satsene. Det kan også være lurt å sjekke med andre unge arbeidstakere i bransjen for å høre hva de tjener.

Husk, du skal også ha lønn under opplæring. Overtidsarbeid skal også kompenseres, med minst 40 prosent av lønna i tillegg.

Ikke jobb svart!

Det hører med til sjeldenhetene, men noen får tilbud om å få hele lønna rett i lomma. Det kan høres fristende ut, men er ikke særlig smart. Jobber du svart har du ingen rettigheter. Dessuten er det ulovlig. Skaff deg et frikort, så kan du tjene opptil 55.000 kroner skattefritt. Resten skal det betales skatt av.

Husk at du også skal ha lønnsslipp. Den er et bevis på hva du har fått utbetalt i lønn, og hva du er trukket i skatt. Det finnes eksempler på arbeidsgivere som ikke innbetaler skatt, og som blir avslørt. Er du en arbeidstaker som da ikke kan dokumentere at du er trukket i skatt, så kan du ende opp med å måtte tilbakebetale. Lønn i kontanter er heller ikke anbefalt, lønna bør inn på konto. Det er lurt å ha dokumentasjon på denne transaksjonen også.

Ikke ubegrenset med jobb

Mange kan se på sommerukene som en gyllen mulighet til å jobbe mye og legge seg opp en god slump penger. Men det finnes en grense for hvor mye du kan jobbe. For det første må du være over 13 år for i det hele tatt å ha en sommerjobb. For det andre kan ingen under 18 år jobbe mellom klokka 23.00 og 06.00.

Når det gjelder daglig arbeidstid, er hovedregelen at det ikke skal jobbes mer enn ni timer, eller 40 timer per uke. Er det tariffavtale der du jobber, er antall timer i uka 37,5. Det er også bestemmelser i loven om pauser i løpet av arbeidsdagen: Alle som jobber mer enn 5,5 timer har krav på minst en halvtimes pause. Er du under 18 år skal du ha samme hviletid etter 4,5 timer. Om du ikke kan forlate arbeidsplassen i pausen, slik det ofte er i butikker, skal pausene være betalt.

Du har også plikter

Som ung arbeidstaker er det ikke bare du som har rettigheter, du har også plikter. Den du jobber for har også krav på at du følger din del av avtalen. Her er noen eksempler:

* Gjør de oppgavene du får beskjed om, med mindre det går langt ut over det dere er enige om i kontrakten.

* Er du syk, ring så fort som mulig til sjefen for å gi beskjed.

* Du kan ikke ta deg til rette når det gjelder arbeidstidene dine. Det er i noen tilfeller greit å bytte vakter med andre, men det må være godkjent av arbeidsgiveren.

Be om attest

Det siste du må huske på er å be om en attest når sommerjobben er ferdig. Det er et fint bevis på hva du har tilegnet deg av kunnskap og hvordan du fungerer i en jobb. Attesten skal inneholde opplysninger om hvor lenge du har jobbet, hvor du har jobbet, for hvem du har jobbet og hva du har jobbet med. Det er vanlig at arbeidsgiver også skriver noe hyggelig i attesten, men det skal ikke stå noe negativt der.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Nå skal et nytt utvalg undersøke sammenhengen mellom kvinners arbeidsliv og helse.
HK-Nytt 18.03.2024
HK-Nytt 18.03.2024
I lønnsoppgjør skal fagforbunda sørge for at arbeidstakerne får sin del av kaka. Her har du en innføring i årets lønnsoppgjør.
HK-Nytt 18.03.2024
Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk har blitt 60 år. Les om hvordan Akan ble til.
HK-Nytt 18.03.2024
Fast eiendom
HK-Nytt 18.03.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt