Magma
12.12.2016
Renate Larsen (41) er født og oppvokst med hav og sjømat. I studietiden skrev hun oppgave om markedet for norsk klippfisk på Jamaica. Nå markedsfører hun norsk sjømat over hele verden, som administrerende direktør i Norges sjømatråd.
FISKEBRUKET VAR den største arbeidsplassen da jeg vokste opp, og det er den fremdeles, sier Renate Larsen.
Oppveksten på Rebbenesøya, en drøy times kjøring utenfor Tromsø, har satt sine spor. Moren jobbet på fiskebruket, og innimellom dro hun til andre fiskevær i Troms og Finnmark som kokke og lineegner. Lille Renate var bestandig med og fikk arbeidet inn nærmest med morsmelken.
- Sjømatnæringen har vært en viktig del av livet mitt fra tidlig alder. Selv fikk jeg min første jobb da jeg var tolv. Da fikk jeg lov til å egne liner på fiskebruket. Det tjente vi gode penger på i ungdommen, minnes hun.
AU PAIR I LONDON
Etter ungdomsskolen flyttet den unge jenta til bestemoren i Tromsø for å gå på videregående skole. Hun valgte linjen for handel og kontor, med fordypning i markedsføring.
- Vi hadde en god lærer i bedriftsøkonomi og sosialøkonomi. Jeg tenkte tidlig at jeg ville bli siviløkonom, siden det var en bred utdannelse hvor jeg kunne spesialisere meg innen ulike områder. Da han fikk vite det, anbefalte han meg å dra til Bergen og Handelshøyskolen. Og der havnet jeg jo, sier Larsen og ler.
Før hun flyttet sørover til Bergen, tok hun seg et friår og la turen innom London for å jobbe som au pair i et halvt år. Der trivdes hun så godt at hun ble værende hele året, før turen gikk videre til Bergen høsten 1995.
- Etter året i London var det ganske brutalt å komme til Bergen. Det var et sjokk å begynne å studere og utfordrende å legge til seg gode studievaner, sier hun.
TIDLIG PÅ LESESALEN
Det tok ikke lang tid før hun fant seg til rette i Bergen og i studentmiljøet på NHH.
- Jeg kom inn i en stor, fin jent
Gå til medietOppveksten på Rebbenesøya, en drøy times kjøring utenfor Tromsø, har satt sine spor. Moren jobbet på fiskebruket, og innimellom dro hun til andre fiskevær i Troms og Finnmark som kokke og lineegner. Lille Renate var bestandig med og fikk arbeidet inn nærmest med morsmelken.
- Sjømatnæringen har vært en viktig del av livet mitt fra tidlig alder. Selv fikk jeg min første jobb da jeg var tolv. Da fikk jeg lov til å egne liner på fiskebruket. Det tjente vi gode penger på i ungdommen, minnes hun.
AU PAIR I LONDON
Etter ungdomsskolen flyttet den unge jenta til bestemoren i Tromsø for å gå på videregående skole. Hun valgte linjen for handel og kontor, med fordypning i markedsføring.
- Vi hadde en god lærer i bedriftsøkonomi og sosialøkonomi. Jeg tenkte tidlig at jeg ville bli siviløkonom, siden det var en bred utdannelse hvor jeg kunne spesialisere meg innen ulike områder. Da han fikk vite det, anbefalte han meg å dra til Bergen og Handelshøyskolen. Og der havnet jeg jo, sier Larsen og ler.
Før hun flyttet sørover til Bergen, tok hun seg et friår og la turen innom London for å jobbe som au pair i et halvt år. Der trivdes hun så godt at hun ble værende hele året, før turen gikk videre til Bergen høsten 1995.
- Etter året i London var det ganske brutalt å komme til Bergen. Det var et sjokk å begynne å studere og utfordrende å legge til seg gode studievaner, sier hun.
TIDLIG PÅ LESESALEN
Det tok ikke lang tid før hun fant seg til rette i Bergen og i studentmiljøet på NHH.
- Jeg kom inn i en stor, fin jent