AddToAny

Signe (12) fikk LITEN klasse

Signe (12) fikk LITEN klasse
Signe Berglis seks første år på barneskolen var tunge. Hver dag rev hun av seg høreapparatene, hun var frustrert, sliten og lei. I dag går Signe i klasse med bare 12 elever, hun er blid og opplagt takket være utrettelig innsats fra foreldre og en hjelpsom fylkeskommune.
HLF har fokusert på barn og unge og psykiske problemer i hele år. Det har vært hovedtema i Hvert øre tellerkampanjen, under Arendalsuka og nå sist under HLF Briskebykonferansen i slutten av oktober.
Mange hørselshemmede barn og unge sliter i grunnskolen blant annet på grunn av mye støy, manglende tilrettelegging og ikke minst store klasser. Elever får ikke med seg all den kunnskapen de skal ha, og mange får psykiske problemer.
På podiet under Briskebykonferansen satt den 38-årige firebarnsmoren Lene Bergli sammen med spesialrådgiver Øystein Stette og fortalte om hennes og mannen Rolf Davids kamp for sin hørselshemmede datter Signe.
- Geir Lippestad avsluttet denne konferansen så godt i sitt avslutningsinnlegg. «Det er ingen forskning som viser at det ikke spiller noen rolle for et hørselshemmet barn å gå i en klasse som har 15 elever kontra 30. Snarere tvert imot! Bank i bordet og gjør krav på barnets rettigheter! ».

MANGLET KUNNSKAP
Signe var fire år da hun fikk påvist nedsatt hørsel på begge ørene. Screeningen rett etter fødselen ga utydelig resultat. Det ble forklart at øret kunne være litt umodent. Hennes seks år eldre bror var ikke plaget. Mor og far hører bra, selv om mor Lene plages med tinnitus. Heller ikke Signes to yngre søsken har problemer med hørselen.
Det var under en språktest i barnehagen foreldrene skjønte at treåringen kanskje hadde nedsatt hørsel. Etter flere tester som ble tatt på hørselssentralen, fikk hun året etter høreapparater på begge ørene.
- Vi var i sjokk og hadde ingen kunnskap om hørsel. Vi følte at vi som foreldre ikke ble fanget godt nok opp, at vi måtte finne ut av alt selv. Det var ingen som kunne fortelle oss alt som er viktig å vite.

VIKTIG ERFARINGSUTVEKSLING
Rolf David fant en HLF-brosjyre om hørselshemmede barn, og han kontaktet HLF for å få mer informasjon.
- Det fikk vi, leste oss opp på temaet, og vi var med på Foreldre- og barnutvalgets samling på Sundvollen i 2012. Det var helt spesielt for oss å treffe andre foreldre i samme situasjon. Vi lærte mye og hva som fins av tekniske hjelpemidler, rettigheter og muligheter. Men erfaringsutvekslingen med andre foreldre betydde spesielt mye. Vi var ikke lenger alene. I årenes løp har barna vært med på samlingene. Det er en herlig gjeng med store og små, og det er så fint at vi blir flere og flere på Foreldre -og barn utvalgets samlinger.
I dag er Rolf David fylkeskontakt for foreldre og barn i Nordland, og vi er fylkets eneste likepersoner for denne gruppen. Heldigvis kommer det flere i disse dager, så da får vi dannet et lite miljø for denne gruppen her nord. Lene er også med i styret i det reetablerte HLF Bodø og omegn.

TOK AV HØREAPPARATENE
Tilretteleggingen i barnehagen var alle tiders, lydisolerende tiltak, tekniske hjelpemidler og begrepstrening var raskt på plass. Signe trivdes veldig godt der.
Foreldrene hadde mø
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt