AddToAny

Arbeidsjernet som må si nei

Bente Bordal Jensen elsker å jobbe og har både vært frisør, butikksjef og vaktmester. Nå har sykdommen Ménière igjen skjøvet henne ut av arbeidslivet.
Hun husker fortsatt den akutte svimmelheten og kvalmen etter å ha vært inne hos øre-nesehalslegen på St. Olavs hospital. Som en del av utredningen har han helt lunkent vann i venstre øre, og nå kjører hele hørselssentralen karusell. Bente klarer ikke å stå oppreist.
- Jeg måtte ned på gulvet og krøp tilbake til venterommet som en baby. Jeg kunne sikkert fått noen til å støtte meg, men jeg ville nok ikke ha hjelp. Jeg er jo litt sta, da sjø!
Bente Bordal Jensen får skøyerblikk og trillelatter når hun forteller om det litt tragikomiske legebesøket i 2007.

20 år uten svar
Det er mye i hennes hørselshistorie som er tragikomisk, men hun velger å vektlegge det som er bra. Etter sitt krabbende legebesøk fikk hun i det minste et svar etter tjue år med tilbakevendende episoder med svimmelhet, oppkast, trykk i øret og dårlig hørsel. Uten at noen lege kunne hjelpe henne.
- Det er ingen tvil. Du har Ménières sykdom, sa legen. Han hadde med en psykiatrisk sykepleier da jeg skulle få svar på testene. Men jeg trengte ikke noe psykiatrisk hjelp! Jeg ble bare overlykkelig for å få en diagnose og medisiner, som kunne dempe plagene.
Bente hadde aldri hørt om sykdommen med det rare franske navnet, men fikk forklart at Ménière skyldes opphoping av væske i indre øret, som skader hørsel og balanseorgan.
Trolig har rundt én promille av den norske befolkningen denne sykdommen, som er en av hørselsdiagnosene Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) fokuserer på. Gjennom HLF fikk Bente kontakt med en likeperson, som ga støtte og tips om rehabilitering og kurs. Slik ble Bente involvert i HLFs arbeid både lokalt og sentralt. Mer om det senere.

Døv etter kusma
Bentes hørsel var helt normal inntil hun fikk kusma som 12-åring. Kusmaen ble så kraftig at den ødela hørselsnerven på venstre side. Men det skjønte hverken hun eller foreldrene i starten.
- På fritida spilte jeg orgel, og jeg brukte alltid hodetelefoner
Gå til mediet

Flere saker fra Din Hørsel

Det er mange gode grunner til å ta i bruk den nye standarden om lydtekniske løsninger for universell utforming, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 05.04.2024
Hørselshemmedes Landsforbund går nå i dybden for å bedre forholdene for yrkesaktive med en hørsutfordring. En ny rapport legges frem på vårparten.
Din Hørsel 05.04.2024
Forsker Lisa Aarhus har gode nyheter til deg som har fått en støyskade på arbeid: Når det er slutt på støyen, så blir ikke hørselsskaden verre.
Din Hørsel 05.04.2024
Jeg kom inn i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF) som ung og siden har jeg blitt her.
Din Hørsel 05.04.2024
Norge klarer ikke å oppfylle rettighetene til landets største minoritet - funksjonshindrede. Nå er det på høy tid med handling, mener Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).
Din Hørsel 16.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt