AddToAny

Shared reading - litteraturformidling som engasjerer

Shared reading - litteraturformidling som engasjerer
Det utvikling og metoder for å fornye bibliotekets tilbud og svare på det samfunnsoppdraget biblioteket har fått. Shared Reading kan være ett svar på dette.
Aktiv litteraturformidling, biblioteket som uavhengig møteplass i lokalsamfunnet og arena for offentlig samtale og debatt kom inn som nye oppdrag for folkebibliotekene i Lov om folkebibliotek (§1) ved revisjonen i 2013. Bibliotekets demokratiske funksjon ble understreket i forarbeidene til Lovrevisjonen. «Departementet slutter seg til at bibliotekenes uavhengighet er viktig for å fylle funksjonen som en demokratisk arena, som skal være tilgjengelig for alle.» Det blir også vist til Grunnlovens §100 og det sies at «Dette aspektet ved folkebibliotekenes funksjon bidrar til å oppfylle retten til ytringsfrihet, blant annet nedfelt i Grunnloven § 100, som pålegger staten å legge til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale» (Prop. 135 L (2012-2013 s.9). Bibliotekene har tatt utfordringene, men samtidig så trengs det utvikling og metoder for å fornye bibliotekets tilbud og svare på det samfunnsoppdraget biblioteket har fått. Shared Reading kan være ett svar på dette.

Om biblioterapi - Shared Reading
Biblioterapi eller litteraturterapi er et begrep og en metode som har vært i bruk i lang tid i bl.a. England og U.S.A, også i Finland, men i liten grad i Norge. Biblioterapi kan brukes i forebyggende øyemed eller som komplement til ulike psykoterapeutiske samtaler og metoder. Metoden kan brukes for å øke selverkjennelse og personlig utvikling. Biblioterapi praktiseres av ulike yrkesgrupper, bl.a. av psykologer, leger og bibliotekarer. Det terapeutiske ved lesingen er en sentral del når man anvender begrepet biblioterapi. Biblioterapi kan anvendes gjennom ulike metoder. I Norge er det metoden Shared Reading som omfattes av stor interesse for tiden. Shared Reading er en metode for litteraturformidling, som alle interesserte kan delta i. Den kan også ha andre positive effekter som kan bidra positivt i deltakernes liv. For noen kan dette dreie seg om terapeutiske effekter.

Lesing som engasjerer
Shared Reading er en metode som er satt i system og utviklet av organisasjonen The Reader (https://www.thereader. org.uk/) i Liverpool, som ble grunnlagt av Jane Davis (bildet).
«The Reader exists to bring about a reading revolution, bringing great books to life by reading aloud, and modelling personal engagement with the text. We work with all age groups and with people in a huge range of situations, but the work we do doesn't change. We love books, we love to read them as if they personally mattered in our lives and we love to share them by reading aloud (https://www.thereader.org.uk/about/ hellofromjane/».
Utgangspunktet for The Reader var Jane Davis egne erfaringer. Hun tok utdanning i engelsk litteratur på universitetsnivå og utviklet over noen år metoden Shared Reading. Hun erfarte hva kvalitetslitteratur kunne bety for henne og andre. The Reader arbeider ut fra metoden Shared Reading. The Reader har blitt en stor organisasjon med mange frivillige som er leseledere. Bibliotek tilbyr lesegrupper innen Shared Reading. The Reader tilbyr kurs i metoden Read to lead. (Mens vi venter på en avklaring av hva Shared Reading skal kalles på norsk, så brukes det engelske begrepet her).
We are the pioneers of Shared Reading - a simple idea that changes lives.» (https://www.thereader.org.uk/) I dag er det stor interesse for metoden Shared Reading blant norske bibliotekarer. Det skrives bachelor- og masteroppgaver ved bibliotekutdanningen ved OsloMet. Thor Magnus Tangerås (t.v.) har skrevet sin Phd-avhandling om lesingens betydning i «How Literature changed my Life» (2018).
Kjell Ivar Skjerdingstad (t.h.) ved bibliotekutdanningen ved OsloMet og Thor Magnus Tangerås ved Høyskolen Kristiania forteller at de holder på å skrive en bok om Shared Reading der de vil utvikle et teorigrunnlag for Shared Reading og ser på forholdet mellom Shared Reading og biblioterapi. De vil belyse tenkemåten og væremåten som ligger til grunn for Shared Reading og derigjennom vise hvordan biblioterapi kan være både et teorigrunnlag og et praksisfelt og det kan være en måte å forstå den nye møteplass- og arenafunksjonen til bibliotekene. De sier at Shared Reading er en måte å organisere lesing, opplevelse og samtale på som bibliotekaren er velegnet til, dvs. til å være leseleder. Shared Reading er en bestemt måte å være i litteraturen på og en måte å forholde seg til litteraturen på. Denne måten minner om hvordan man sitterhjemme og leser og f
Gå til mediet

Flere saker fra Bok og bibliotek

- Framlegget til boklov er utruleg skuffande for biblioteka og bibliotekbrukarane, seier Vidar Lund, leiar i Norsk Bibliotekforening etter at den nye boklova vart lagt fram i dag.
Bok og bibliotek 31.03.2023
Den 22. mars stengte Nasjonalbiblioteket (NB) tilgangen til alt pliktavlevert materiale som er pensum for studenter i Norge. Over natta mistet dermed både studentene og andre digitale lånere tilgangen til 7000 titler.
Bok og bibliotek 30.03.2023
«Når noen stikker en kniv inn i deg, er det en førstepersonshistorie. Det er en «jeg»-historie,» sa romanaktuelle Salman Rushdie nylig til The New Yorker.
Bok og bibliotek 22.03.2023
Best i fylket i 2023, best i landet i 2019, og stadig fremme i diskusjoner om ytringsfrihet. Ifølge biblioteksjef Anne Marken ligger noe av suksessen i det å være kombinasjonsbibliotek.
Bok og bibliotek 13.03.2023
Ledelsen og Bibliotekarforbundets tillitsvalgte ved Deichman har ikke klart å bli enige om ny arbeidstidsavtale. Etter 1. april vil bibliotekarene derfor kun jobbe innenfor ordinær arbeidstid, altså fra 7 til 17.
Bok og bibliotek 07.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt