AddToAny

SESONGARBEIDERE

SESONGARBEIDERE
? Vi har aldri brukt så lite av lønna vår på mat og drikke. Samtidig er lønnsnivået lavt for dem som arbeider i landbruket og næringsmiddelindustrien. Så lavt at vi må åpne landegrensene for sesongarbeidere, til tross for at arbeidsløsheten har eksplodert.
Med en minstelønn på rundt 123 kroner i timen er det få nordmenn som vil jobbe med sesongarbeid i landbruket.

Etter seks år har lønna steget til 165 kroner hvis du er ufaglært arbeidskraft, viser Overenskomsten for jordbruks- og gartnerinæringene. I Norge er det behov for mellom 30.000 og 40.000 sesongarbeidere i en bransje som er blant de lavest lønnede. Minstelønna for NNNs tariffområder er til sammenligning 183,70 kroner.
Det var tidlig på 1970-tallet at landbruket begynte å ansette utenlandske sesongarbeidere. Dette var i hovedsak mennesker som allerede var innvandret til landet, mange av dem pakistanere og vietnamesere. Tidligere var sesongarbeidet blitt utført av arbeidsløse, studenter, deltidsansatte og hjemmeværende kvinner.
Fra 1990 til 2002 var det et statlig Kvoteprogram for utenlandsk arbeidskraft til sesongpreget arbeid, som sørget for arbeidskraften.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

I Tove Braathens nye roman «Ja, vi elsker» nærmer det seg 17. mai. Her avsløres det sakte men sikkert at velferdsstatens vellykkethet ikke oppleves på samme måte av alle. Det fins viktigere ting i livet enn flagg og barnetog.
NNN-arbeideren 26.06.2020
1. Vi trenger et mer organisert arbeidsliv, og fagforeningsfradraget må dobles. 2. Det bør bli enklere å allmenngjøre. 3. Det må ryddes opp i transportbransjen.
NNN-arbeideren 26.06.2020
Trygve Svensson, leder av Tankesmien Agenda, underslår ikke at han er en tilhenger av EØS-avtalen sjøl om han ser at den også har sine utfordrende sider for norsk arbeidsliv.
NNN-arbeideren 26.06.2020
NNN-arbeideren 26.06.2020
Vi har sjekket hvor norsk den klassiske matpakka egentlig er. Den med brødskiver med makrell i tomat, leverpostei og gulost på.
NNN-arbeideren 26.06.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt