AddToAny

Sammen i frykt for vaksiner, lockdown og FN-diktatur

Sammen i frykt for vaksiner, lockdown og FN-diktatur
Hvorfor samles såpass ulike miljøer hver uke for å demonstrere mot koronatiltak? Og hva er det de er så redde for? Forfatter og journalist John Færseth har overvært demonstrasjonene.
Det er bitende kaldt på Eidsvolls plass denne lørdagsettermiddagen. Like kaldt som det var lørdagen før. Og hver lørdag siden midten av januar. Litt under to hundre mennesker har møtt opp til en «markering for frihet». Mot politikerne inne på Stortinget, som de mener har spredt frykt i snart ett år, og tatt fra både barn og voksne muligheten til sosial kontakt. Alt sammen i navnet til et virus som ikke er farligere enn en forkjølelse.

Arrangør er Facebook-gruppen «Røde luer - frihet uten frykt». Og røde luer er det mange av. Folk kommer i alle aldre, fra pensjonister til unge hippier med islender og dreadlocks. Noen har til og med tatt med seg barn, som sitter i barnevogn eller stabber storøyde rundt blant folkemengden. Ingen har på seg munnbind. Skjønt «ingen»: En kvinne har i det minste vært kreativ med saksen, og gjort munnbindet sitt om til en øyenmaske av den typen superhelter bruker. Appeller avløses av musikk fra den venstreradikale visesangeren Martin Aakervik. Han fremfører blant annet brokker av 4 Non Blondes' hit «What's Up» - en sang om angsten over å ikke ane hva som foregår.

«Brudd på Grunnloven»

Bortsett fra noen politifolk, som står og hutrer oppe på Løvebakken og rundt plassen, ser jeg ut til å være den eneste som er her for å observere. Løvene, som i sin tid ble hugget av to straffanger på Akershus Festning, navnet på plassen og Stortingsbygningen er alle sammen symboltunge omgivelser. Påståtte brudd på Grunnloven har vært et gjennomgangstema i demonstrasjonene. Og mens de norske demonstrantene er fredelige nok, endte en tilsvarende demonstrasjon i Tyskland i august med at demonstrantene.

Selv Frimurerlosjen på den andre siden av gaten kan sies å ha sin symbolikk: Om ikke lenge skal den norske Qanon-tilhengeren og vaksinemotstanderen Arne Hegrand holde appell, om hvordan myndighetenes overgrep henger sammen med dagens pengesystem. Alt sammen igjen tett forbundet med den katolske kirken, som ifølge Hegrand «holder til rett der borte». Formodentlig sikter han til losjen.

I Norge har det foreløpig ikke vært tilløp til hendelser som i Tyskland, selv om nesten hver demonstrasjon er krydret med oppfordringer til å reise seg opp og gjøre motstand. For det er jo ikke lite som står på spill. Politikere, legemiddelindustri og media bruker frykt for å lure oss til å gå med på både innskrenkinger av frihet og store endringer i samfunn og økonomi.

Erna, Hitler og Mussolini

Det er for eksempel ikke mange uker siden den tidligere AKP-lederen Pål Steigan - nå redaktør for nettstedet Steigan.no - anklaget det «ulovlige» «Solberg-regimet» for brudd på både Grunnloven og menneskerettighetene, og sammenlignet norske myndigheter med både Hitler og Mussolini. Eller kanskje er de verre enn som så for Steigan akkurat nå. I hvert fall minnet han tilhørerne om at selv ikke Mussolini nektet folk å møtes hjemme.

Hvis myndighetene oppfører seg som en okkupasjonsmakt, blir nødvendigvis demonstrantene motstandsfolk - noe Pål Steigan heller ikke unnlot å påpeke i talen sin. Og som motstandsbevegelser flest samler de elementer som ellers aldri ville ønsket å bli sett sammen. I Tyskland har alternativbehandlere stått skulder ved skulder med den høyreekstreme Reichsbürger-bevegelsen. Og i Norge samler demonstrasjonene i tillegg til folk som er lei av lockdown også vaksinemotstandere, alternativmedisinere og medlemmer av de høyreekstreme organisasjonene Stopp Islamiseringen Av Norge (SIAN), Alliansen og Den Nordiske Motstandsbevegelsen.

Jeg får, om ikke olme, så i hvert fall mistenksomme blikk når jeg forsøker å ta bilder av noen av parolene, som inkluderer «Masks don't work», «TV is not science - defund MSM media» og «Stopp pandemibløffen». Og det er kanskje forståelig fra de oppmøttes perspektiv. På grunn av det høyreekstreme nærværet, har politiet flere ganger måttet bortvise medlemmer av det venstreradikale - og voldelige - nettverket Antifascistisk Aksjon (AFA).

- Hvorfor går du med munnbind?

AFA er ikke de eneste som har et øye ute mot det som skjer foran Stortinget: Kort før jeg ankommer, har politiet innbrakt folk fra den ytterliggående marxistiske gruppen Tjen Folket, som har angrepet Alliansen-lederen Hans Jørgen Lysglimt Johansen. Den PR-bevisste Lysglimt (som har kommet fra hendelsen uten men) koser seg tydelig, der han blir intervjuet av en TV-reporter.

«Stop the plandemic!» er tittelen på en tegning av den høyrevridde, amerikanske tegneren Ben Garrison, som en kvinnelig demonstrant med langt, grått hår i flette har tatt med seg som plakat. Tegningen viser «tiltak» vi kan snart vente oss: Obligatoriske vaksiner, unntakstilstand og informasjonskontroll,

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Sina Inngjerdingen har vært organisasjonsmenneske hele livet - sitt første styreverv fikk hun som tiåring. Lørdag blir hun etter alle solemerker valgt til Humanistisk Ungdoms nye leder.
Fri tanke 27.05.2021
Et Human-Etisk Forbund med over 100 000 medlemmer bør både synes mer og skape fellesskap for flere, skriver nestleder i Human-Etisk Forbund, Christian Lomsdalen,
Fri tanke 19.05.2021
Valgkomiteens innstilling til nytt sentralstyre i Human-Etisk Forbund er nå offentliggjort. Nåværende nestleder Christian Lomsdalen er innstilt på topp. Valget skjer på landsmøtet i september.
Fri tanke 19.05.2021
Humanistisk konfirmasjon har gått fra fordømmelse til stort sett å være et helt legitimt ungdomsvalg.
Fri tanke 06.05.2021
Hva skal til for å lære ungdom å mestre sin egen ild? I Bergen har de tatt konfirmantene ut i skogen.
Fri tanke 30.04.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt