AddToAny

Samisk kunst i A-blokka

I fremtidens regjeringskvartal vil du som forbipasserende kunne kikke inn gjennom glassfasaden i det store pyramideformede adkomstrommet i den nye A-blokka og skimte en samisk kvinne.
Tirsdag ble det offentliggjort at det er nettopp «AAhkA», omtalt som et monumentalverk, som skal pryde A-blokka. Det femti meter høye veggrelieffet viser, ifølge den finsk-samiske kunstneren Outi Pieski, en avbilding av «Moder Jord» og er en hyllest til «våre formødre».

I arbeidet med kunstprosjektene har Nordic-arkitekt John Arne Bjerknes hatt det som omtales som en «uvanlig sentral rolle» for en arkitekt. Dette innebærer blant annet at han har vært en del av juryeringen og har jobbet tett med Koro (Kunst i offentlige rom) for å evaluere kunsten og forstå hvordan kunst og bygning kan spille sammen.

- Dette har vært en positiv og hyggelig prosess og opplevelse. Mye av kunsten i det nye kvartalet blir helt eller delvis integrert i bygningene og det er et svært nært samvirke mellom bygning og kunst. Det har Koro, med sine kunstfaglige sterke medarbeidere, anerkjent og har derfor jobbet nært med arkitektene gjennom hele prosessen, sier Bjerknes, seniorpartner og designsjef i Nordic, til Arkitektnytt.

Spiller på Alta-kvinner

Verket til Outi Pieski har i juryeringen blitt bedømt ut ifra rent kunstfaglige og praktiske hensyn. Likevel er det en tydelig politiske symbolikk i at et samisk verk av den størrelsen vil få en slik plass inni de norske regjeringsbygningene.

Kunstneren sier selv til Aftenposten at verket blant annet «henspiller på tretten kvinner som okkuperte statsministerens kontor under Alta-saken i 1981, unge krigere som b

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Etter mange års kamp ser Obos og Vålerengas befolkning ut til å være enig om Sota-kiosken.
Arkitektnytt 03.02.2023
Hovedstadens innbyggere venter på nytt Tøyenbad. Torsdag meldte Oslobygg KF, kommunens eiendomsforetak, om framskritt: Råbygget i stål og betong er nå ferdig.
Arkitektnytt 02.02.2023
Anken i millionsøksmålet mot arkitektene bak kirkebygget Teglen skal opp i mai.
Arkitektnytt 02.02.2023
- Vi i bransjen får sjokk dersom vi sender inn en byggesøknad som faktisk vurderes som fullstendig og klar til behandling når etaten mottar den. Det tilhører sjeldenhetene.
Arkitektnytt 02.02.2023
Inne i fjellet i Mo i Rana har Norge fått et høyteknologisk anlegg i verdensklasse, med nye imponerende fjellhaller og sikringsmagasiner.
Arkitektnytt 01.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt