AddToAny

Særlig uavhengig stilling

Særlig uavhengig stilling
Arbeidstakere med særlig uavhengig stilling er i dag unntatt arbeidsmiljølovens arbeidstidsregulering. Det betyr i praksis at disse arbeidstakerne ikke har krav på overtidskompensasjon og ikke trenger å forholde seg til lovens hviletidsbestemmelser.
Arbeidstakere med særlig uavhengig stilling har heller ingen fastsatt ramme for hvor mange timer og når på døgnet det arbeides. Unntaket disse arbeidstakerne har fra loven, åpner derfor for at de kan jobbe svært lange dager. En liten begrensning ligger i en sikkerhetsventil i loven som sier at arbeidstiden ikke skal medføre uheldige fysiske og psykiske belastninger.Fleksibilitet som kan misbrukes Unntaket for arbeidstakere med særlig uavhengig stilling ble etablert i arbeidsmiljøloven i 1977, men tidligere fantes det også lignende unntak for overordnede stillinger. Bakgrunnen for unntaket er at de ordinære arbeidstidsbestemmelsene ikke er egnet for ansatte som regulerer egen arbeidstid.For å ansees å ha en særlig uavhengig stilling må den ansatte selv kunne regulere arbeidsbelastningen, i tillegg til å fastsette når og hvordan arbeidsoppgave utføres. Dersom arbeidsgiver forutsetter at arbeidstaker skal være til stede og tilgjengelig i kontorets åpningstid, har ikke arbeidstaker den nødvendige selvbestemmelsen, og vilkåret om særlig uavhengighet er ikke oppfylt.Bestemmelsen forutsetter stor fleksibilitet for den ansatte, men misbrukes i stort omfang for å unngå overtidsbetaling. Det har
Gå til mediet

Flere saker fra Parat

Torsdag var det demonstrasjoner mot høye strømpriser i Oslo, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Arendal og Harstad.
Parat 21.01.2022
Med Parats hjelp vant en tidligere helikopterpilot erstatningssak mot Tryg Forsikring i lagmannsretten mandag. Han har slitt med tinnitusplager etter arbeidet som pilot, men forsikringsselskapet har nektet å påta seg ansvaret for erstatning.
Parat 19.01.2022
Årets lønnsoppgjør kan bli et av de mest krevende på mange år. Høy prisstigning gjør at folks kjøpekraft har blitt svekket det siste året. Det ønsker Parat og resten av fagbevegelsen å gjøre noe med.
Parat 18.01.2022
SV får støtte fra uventet hold når NHO og Virke nå slutter seg til kravet om å skjerme lønnsstøtteordningen fra kutt, slik regjeringen legger opp til i februar.
Parat 18.01.2022
Tirsdag og onsdag denne uken behandler Høyesterett en oppsigelsessak sak som blant annet vil gi svar på hvor langt arbeidsgivers tilretteleggingsplikt for ansatte med nedsatt arbeidsevne går.
Parat 18.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt