AddToAny

Så lynraskt advarer luktesansen oss mot fare

Vi reagerer raskere på den ubehagelig lukten fra råtten mat eller kjemikaler enn vi gjør på duften av roser og vanilje.
Luktesansen varsler oss om farlige situasjoner som brann, farlige gasser og bedervet mat.

Denne evnen til å oppdage og reagere på lukten av noe faretruende, er en forutsetning for at vi og andre pattedyr skal kunne overleve.

Nå har forskere i Sverige sett på hva som skjer i hjernen når den avgjør at en lukt betyr fare.

De fant ut at hjernen behandler vonde lukter mye raskere enn deilige dufter som av roser og vanilje.

(Foto: Jan Unneberg)

Dørvakt

- Lukte- og smakssansen er veldig viktig som dørvakt for kroppen vår, sier Preet Bano Singh ved odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Hun forsker på lukt, men har ikke vært involvert i den svenske studien.

- Vi rygger unna hvis vi lukter at det brenner, for å beskytte oss, sier Singh.

Dette har forskerne visst lenge. Men at vi reagerer mye raskere på vonde, potensielt farlige lukter enn på gode lukter, har ikke vært kjent før, ifølge forskeren.

- Det er helt nytt og veldig fascinerende med denne studien, sier Singh til forskning.no.

Ubevisst og ekstremt raskt

Alle levende organismer er avhengig av å søke belønning og være i stand til å unngå fare.

Hos mennesker virker det som om luktesansen er spesielt viktig for å oppdage og rea

Les mer

Flere saker fra forskning.no

PODCAST: Franske soldater har vært engasjert i over 100 internasjonale operasjoner siden 1995. Er det verdt det?
forskning.no 06.12.2021
Ved Gjellestad i Halden har NIKU funnet et langhus på nær 60 meter med georadar. Langhuset er blant de største i Norden.
forskning.no 06.12.2021
Inge og Magne er i fyr og flamme over dagens luke hvor de utfeller metallisk kobber. Her blir det fres og blå flammer!
forskning.no 06.12.2021
KRONIKK: Nå kan kunstig intelligens hjelpe til med å skrive dataprogrammer. Anders Løland skriver om hva som kan gå galt.
forskning.no 06.12.2021
- Det er svært sannsynlig at vi kommer opp i tre grader. Jeg anser 1,5 og 2 grader som passert. Det er hvor nært tre vi kommer som er spørsmålet, sier norsk forsker.
forskning.no 06.12.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt