Denne evnen til å oppdage og reagere på lukten av noe faretruende, er en forutsetning for at vi og andre pattedyr skal kunne overleve.
Nå har forskere i Sverige sett på hva som skjer i hjernen når den avgjør at en lukt betyr fare.
De fant ut at hjernen behandler vonde lukter mye raskere enn deilige dufter som av roser og vanilje.
(Foto: Jan Unneberg)
Dørvakt
- Lukte- og smakssansen er veldig viktig som dørvakt for kroppen vår, sier Preet Bano Singh ved odontologisk fakultet, Universitetet i Oslo. Hun forsker på lukt, men har ikke vært involvert i den svenske studien.
- Vi rygger unna hvis vi lukter at det brenner, for å beskytte oss, sier Singh.
Dette har forskerne visst lenge. Men at vi reagerer mye raskere på vonde, potensielt farlige lukter enn på gode lukter, har ikke vært kjent før, ifølge forskeren.
- Det er helt nytt og veldig fascinerende med denne studien, sier Singh til forskning.no.
Ubevisst og ekstremt raskt
Alle levende organismer er avhengig av å søke belønning og være i stand til å unngå fare.
Hos mennesker virker det som om luktesansen er spesielt viktig for å oppdage og rea