AddToAny

Så høyt over tomta eier du

Boligeier har en lovfestet eiendomsrett i lufta over eiendommen så langt man har en berettiget og saklig interesse av å ha det. Men hva betyr det i praksis? Det skal vi forsøke å forklare.
- Det at man har eiendomsrett opp i lufta har man alltid visst, men det har aldri vært noen lovfestet regel rundt det, forklarer advokat i Huseierne, Morten Fæste.

Eiendomsretten har en positiv og en negativ del.

Den positive delen er den som sier hva du kan gjøre på eiendommen din, den negative delen av en eiendomsrett er hva du kan nekte andre å gjøre.

Grunneiere i Voss vant 16. mai 2022 en sak i Høyesterett, og fikk erstatning etter at en gondolbane ble bygget over hustakene deres.

- Det som er interessant i denne dommen er at man fastslår rekkevidden av den negative avgrensningen, eller hva du kan nekte andre å gjøre over eiendommen din, forteller Fæste.

Morten Fæste er advokat i Huseierne.

Berettiget og saklig interesse

Fæste forteller at det har foreligget planer om å konkret lovfeste eiendomsretten i l

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Skatteutvalget har ikke regnet på konsekvensene av drastisk høyere boligskatt for den enkelte husholdning. Nå foreslår tre stortingsrepresentanter at regjeringen må utrede hva skatteutvalgets forslag vil bety for boligeiere.
Hus & Bolig 31.03.2023
Regjeringen presenterte forslag til ny strømstøtteordning for husholdningene som «kraftfulle tiltak», og avfeide kritikerne med beskyldninger om manglende evne til å regne på endringene.
Hus & Bolig 29.03.2023
De fleste tingene vi omgir oss med er heldigvis ufarlige. En analyse av tilsetningsstoffer i plast viser dessverre at en rekke hverdagsprodukter har uønskede og helsefarlige egenskaper.
Hus & Bolig 27.03.2023
Norges Bank satte torsdag opp renten. Det gjør at de dårligste boliglånsrentene vil havne over 5 prosent. Den ekstra dårlige nyheten er at det kommer flere rentehevinger før sommeren!
Hus & Bolig 23.03.2023
Mens EU forhandler om å få detaljene i bygningsdirektivet på plass, lurer mange boligeiere på hva som er smart: Bør vi gjøre tiltak for energieffektivisering nå - eller vente til regelverket er på plass?
Hus & Bolig 20.03.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt