AddToAny

Ryddejobb etter mors selvmord

- Det trengs bedre kommunikasjon mellom helsevesenet og pårørende. Det kan i seg selv være selvmordsforebyggende.
- Jeg vil vise moren min som et helt menneske, uavhengig av diagnoser. Min opplevelse er at helsevesenet trenger en bedre forståelse av hva det vil si å leve med psykisk lidelse, sier forfatter Tiril Broch Aakre.
Moren hennes tok sitt liv for to og et halvt år siden, da var hun 70 år gammel. Hun var frivillig innlagt i psykisk helsevern fordi hun var suicidal, men fikk lov til å reise hjem på permisjon en helg. Da endte hun sitt liv.

Havarikommisjon
- Søsteren min og jeg har vært en slags havarikommisjon etter at det skjedde. Vi har snakket med fagfolk og drevet research på hva det var som egentlig hendte. Søsteren min er psykiatrisk sykepleier. Vi hadde en arbeidsdeling slik at søsteren min holdt kontakt med de ulike behandlingsstedene.
Døtrene skrev klage til Fylkesmannen i Oslo og Akershus og til Norsk pasientskadeerstatning etter morens selvmord. Fylkesmannen uttalte at kommunen hadde sviktet, men Norsk pasientskadeerstatning avslo klagen.
- De mente at det ikke hadde skjedd noe galt da hun fikk innvilget permisjon, enda hun var helt åpen om at hun hadde selvmordstanker, og var veldig redd for selvmord. Siden hun var frivillig innlagt, og ikke var psykotisk, mente de det ikke var grunnlag for å omgjøre innleggelsen til en tvangsinnleggelse.
Broch Aakre mener sykehuset burde ha gitt de pårørende mye bedre informasjon, og mobilisert hjelpeapparatet der hun bodde. - Ingenting av dette skjedde, sier forfatteren.
- Jeg trodde ikke det gik
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

- Helt siden jeg var liten har jeg spurt etter henne og tenkt på henne, sier Nina Grünfeld som har skrevet bok om sin farmor Frida. Hun levde i utenforskap, helt til hun døde i gasskammeret 37 år gammel.
Psykisk helse 10.08.2020
- Det er helse i å gjøre ting som gir glede og mestringsfølelse, sier Ragnhild Holmås. Hun har skrevet en underholdende bok om å leve med usynlig kronisk sykdom. - Du skriver om fordommer syke med kronisk diagnose møter.
Psykisk helse 07.08.2020
- Når du hører det mange nok ganger, at du er udugelig, da blir det til slutt en sannhet. Jeg begynte å tro på det selv, at jeg ikke var verdt noe som helst.
Psykisk helse 03.08.2020
«Du vet, i begynnelsen så hatet jeg deg, du hadde studert, og jeg trodde du så ned på meg og alle som meg. Du skal vite at du ikke har hjulpet meg, men du har fiksa meg litt.» «Jeg var føkka før jeg kom til deg, sånn skikkelig føkka.
Psykisk helse 31.07.2020
Ved å kontrollere inntak av mat, eller spise helt ukontrollert og så kvitte seg med det etterpå, føler man en slags mestring. I bunnen ligger tvang og kustus, prentet inn i et strengt indre regelverk.
Psykisk helse 27.07.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt