AddToAny

Ryddejobb etter mors selvmord

- Det trengs bedre kommunikasjon mellom helsevesenet og pårørende. Det kan i seg selv være selvmordsforebyggende.
- Jeg vil vise moren min som et helt menneske, uavhengig av diagnoser. Min opplevelse er at helsevesenet trenger en bedre forståelse av hva det vil si å leve med psykisk lidelse, sier forfatter Tiril Broch Aakre.
Moren hennes tok sitt liv for to og et halvt år siden, da var hun 70 år gammel. Hun var frivillig innlagt i psykisk helsevern fordi hun var suicidal, men fikk lov til å reise hjem på permisjon en helg. Da endte hun sitt liv.

Havarikommisjon
- Søsteren min og jeg har vært en slags havarikommisjon etter at det skjedde. Vi har snakket med fagfolk og drevet research på hva det var som egentlig hendte. Søsteren min er psykiatrisk sykepleier. Vi hadde en arbeidsdeling slik at søsteren min holdt kontakt med de ulike behandlingsstedene.
Døtrene skrev klage til Fylkesmannen i Oslo og Akershus og til Norsk pasientskadeerstatning etter morens selvmord. Fylkesmannen uttalte at kommunen hadde sviktet, men Norsk pasientskadeerstatning avslo klagen.
- De mente at det ikke hadde skjedd noe galt da hun fikk innvilget permisjon, enda hun var helt åpen om at hun hadde selvmordstanker, og var veldig redd for selvmord. Siden hun var frivillig innlagt, og ikke var psykotisk, mente de det ikke var grunnlag for å omgjøre innleggelsen til en tvangsinnleggelse.
Broch Aakre mener sykehuset burde ha gitt de pårørende mye bedre informasjon, og mobilisert hjelpeapparatet der hun bodde. - Ingenting av dette skjedde, sier forfatteren.
- Jeg trodde ikke det gik
Gå til mediet

Flere saker fra Psykisk helse

SPØRSMÅLET: I fjor falt jeg stygt og ble lagt inn på et stort sykehus. Der fikk jeg et angstanfall, og forsto ikke selv hva det var. Men det gjorde ikke de ansatte der heller. Vet helsepersonell tilstrekkelig om angstanfall?
Psykisk helse 17.01.2020
Julia Viita har sluttet å være hårsår. Men hun har opplevd mye stirring etter at hun begynte å miste håret som 16-åring. Nå har hun 13 parykker. Julia Viita (29) bor i Flateby i Akershus sammen med sin mann og to katter.
Psykisk helse 13.01.2020
Denne uken døde Elizabeth Wurtzel (52). Hun var særlig kjent for selvbiografien Prozac Nation: Ung og deprimert i Amerika, som kom i 1994.
Psykisk helse 10.01.2020
- Livet som idrettsutøver er brutalt ærlig. Det er så tydelig når du lykkes og når du mislykkes, sier idrettspsykolog Henrik Herrebrøden.
Psykisk helse 08.01.2020
Når døden kommer brått og brutalt, kan det kjennes som om vi mister fotfestet fullstendig. Jeg husker nøyaktig hvor jeg stod da jeg fikk vite at prinsesse Diana var død. Jeg kan fremdeles kjenne det kalde linoleumsgulvet mot de bare beina mine.
Psykisk helse 03.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt