AddToAny

Roper klimavarsku

Roper klimavarsku
Pernille Kolstad Heen vil ha arkitekter som roper høyere, og politikere som forstår at gjenbruk, ombruk og mindre forbruk er det rette klimasvaret. - Klimakampen er det viktigste vi holder på med i byggebransjen nå, sier Fredrikstad-arkitekten.
Fredrikstad har en dag av det våte slaget idet vi krysser Gangbrua fra sentrum til Kråkerøy. Byfergene skumper seg likevel over Vesterelva mot Gamlebyen og Ålekilen. En gjeng i våtdrakter er på vei ut i to ribbåter.
Vi skal møte Pernille Kolstad Heen, arkitekt og leder av Fredrikstad-kontoret til Stenseth Grimsrud arkitekter, SG&CO til hverdags. På veien passerer vi Slippen bakeri, et nybygg signert Heens kontor. Bakeriet ligger midt i et gammelt båthusmiljø og vant Arnstein Arneberg-prisen 2021 tidligere i høst.
Men det er et problem på dagen for intervjuet: Hun vet det ikke ennå!
Planen er derfor å snakke om Slippen bakeri uten å vekke mistanke til prisen som skal deles ut dagen etter. Samtidig er det ikke bare Arneberg-prisens skyld at vi har tatt turen til byen. Heen er med i arkitekturrådet til tidligere kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H), Innspillforumet for arkitektur, bokvalitet og nabolag, som skal gi sine råd i løpet av året.
I tillegg har Heen, med sin faste spalte i avisen Demokraten, blitt en sentral stemme i lokal arkitekturdebatt. Og viktigst: Hun har tatt et tydelig standpunkt i klimadebatten.

FØRTI ÅR MED GJENBRUK
Heen tar oss imot i stilrene kontorlokaler. Teglvegger, klassiske smijernsvinduer og gjenhengte produksjonsdeler i taket vitner om en annen tid og bruk. I bygget - Fredriksstad Motorfabrik - ble det frem til 1996 produsert båtmotorer.
Stenseth Grimsrud arkitekter, med 19 ansatte, startet i Halden i 1983, hvor hovedkontoret fremdeles ligger, men lokalkontoret i Fredrikstad er det største. De holdt tidligere til et annet sted, men flyttet nærmere sentrum, etter selv å ha tegnet ombyggingen. Et prosjekt egentlig typisk for kontoret, forklarer Heen.
- I Halden har vi kontorer i en rehabilitert sjøbod. Rehabilitering av den tradisjonsbaserte arkitekturen i Halden var utgangspunktet for kontoret. Mye av det vi har jobbet med siden, er derfor gjenbruk og ombruk.
- Plutselig har vi blitt veldig moderne, ler Heen.
- Hvordan føles det at bransjen nå er på samme spor?
- Det er fint at alle andre også har skjønt at man bør ta bedre vare på det vi allerede har. Vi har mye kunnskap etter nesten førti år med dette. Det er nyttig å ta med seg inn i rehabilitering av gamle bygg opp mot det grønne skiftet. Å rehabilitere gamle bygg, å skjønne bygningsfysikken, det er en kunst mange av mine flinke kollegaer her på kontoret er gode på.

KLIMAVARSKU I VALGKAMPEN
Like før valget gikk Heen ut og ønsket seg politikere som så til byggebransjen etter svar på klimakrisen. «Mitt håp for valget er at vi får en regjering som klarer å sette fart, som stiller miljøkrav til byggenæringen», skrev hun i Demokraten.
- Klimakampen er det viktigste vi holder på med i byggebransjen nå. Og så er det vanskelig å få gjort noe på egen hånd, når det ikke kommer regelverk som vi kan forholde oss til. TEK17 er bare tilpasset nybygg, det står ingenting om gamle bygg. Det er jo helt vanvittig i seg selv!
- Effekten er at man i prinsippet behandler et gammelt bygg som om det var n
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt