AddToAny

ROM uten merkelapper

- Det er avgjørende at scenen for arkitekturvisning utvides over hele landet, sier Henrik der Minassian. Han slutter som daglig leder for Galleri ROM etter 14 år, men ikke uten formaninger og takksigelser.
Galleri ROM ble startet i 1987 av en gruppe unge arkitekter og landskapsarkitekter med utspring fra arkitektkontoret Snøhetta. Blant dem var Kjetil Trædal Thorsen, Øyvind Mo, Martin Rubik og Alf Haukeland.

Til å begynne med drev de galleriet hovedsakelig med frivilling innsats, bidrag fra små og store arkitektkontor og noe offentlige tilskudd. Høsten 2005 økte den statlige støtten til galleriet, og Henrik der Minassian ble daglig leder og rykket galleriet opp i neste divisjon.

Nå er tiden inne for andre å overta, men før Minassian slipper tøylene i slutten av juni, møter han Arkitektnytt på Litteraturhuset i Oslo for å fortelle om årene han har styrt sjappa. Om hva som er viktig med arkitektur. Og om hvorfor arkitekturen må formidles, mer og av flere.

Viktig på en annen måte

Før vi kommer inn på arkitektur, deler han sin fortvilelse over klimakrisen.

- Vi har ikke funnet vår plass i verden, vi er helt forvirra, sier han og mener menneskeheten ikke har innsett at den er en del av naturen.

Globalisering og miljøspørsmål er de store temaene innen arkitekturen, mener han. Likevel syns han ikke dette er Galleri ROMs store oppgave.

Minassian peker i stedet på Nasjonalmuseet og Oslo arkitekturtriennale (OAT) og mener de gjør en viktig jobb med å sette de disse temaene på agendaen. Galleri ROM har deltatt og bidratt i flere av triennalene og har samarbeidet med Nasjonalmuseet om enkeltprosjekter, men ROM har også andre viktige oppgaver, sier han:

- Galleriet har arrangert debatter, samtaler og foredrag og vært et viktig møtested for arkitekter.

Med jevne mellomrom har galleriet også gitt plass til arkitektur- og kunststudenter fra hele landet, i tillegg til å vise unge og uetablerte arkitekter. Tidvis har Minassian også latt galleriet fungere som prosjektrom for prosesser, eksperimenter og installasjoner og som arena for det han kaller «unike rom».

Filminteresse fra barndommen

Minassian kom til Norge på 1980-tallet.

- Jeg er armener i utgangspunktet. Jeg er veldig lite armener nå, sier han.

Han mener farens jobb er mer relevant enn hvor han kommer fra.

- Jeg hadde en filminteresse fra barndommen fordi faren min var kinomaskinist. Det var kulturtilknytningen jeg hadde i min arb

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Ordene er fra Kathryn Gustafsons takketale da hun vant Sir Geoffrey Jellicoe Award under landskapsarkitektenes verdenskongress IFLA, som i forrige måned ble avviklet i Oslo. Vi tok en telefonprat i etterkant.
Arkitektnytt 14.11.2019
Thomas Langeland Jørgensen og Aud M. Riseng (Ap) i Hamar formannskap vil endre vinnerprosjektet for Ankerhagen. Eneboliger eller rekkehus er bedre enn leiligheter på den sentrale tomta, mener de.
Arkitektnytt 14.11.2019
Tid for handling: Byutviklingskonferansen i Bergen har gjennomføring i byutviklingen som årets tema.
Arkitektnytt 13.11.2019
Tor Olav Austigard, arkitekt 13. november 2019 I den norske arkitektstanden har det vært et viktig prinsipp om kollegialitet, at man ikke skal kritisere andre arkitekter eller arkitekters verk offentlig.
Arkitektnytt 13.11.2019
Fylkesmannen i Oslo og Viken godkjenner vedtaket om riving av Y-blokka, men ber regjeringen vurdere saken på nytt. Regjeringen har ingen planer om en ny vurdering.
Arkitektnytt 11.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt