AddToAny

Rom for følelser

Rom for følelser
Niels A. Torp føler seg som en veddeløpshund før hvert nytt bygg. 80-årsjubilanten frykter ikke koronakrisen - han bare ber arkitektene finne tilbake til empatien.
- Så lenge jeg kan ha telefonen på bordet og tegne mens vi snakker, går det fint. Jeg liker å tegne mens jeg tenker, sier Niels A. Torp idet vi er i ferd med å avtale et litt uvanlig portrettintervju. I koronaens tid er det mange oppleste og vedtatte sannheter som må vike. Så også den journalistiske gullstandard om at portrettintervjuer skal gjøres ansikt til ansikt.

Niels August Torp feiret 80 år den 8. mars, og midt i koronautbruddet vil Torp naturlig nok ikke ha journalist og fotograf inn i sitt hjem på Bygdøy i Oslo. Foto blir derfor tatt med behørig avstand i to bylandskap han selv har tegnet - Aker Brygge og Tjuvholmen, mens intervjuet blir på telefonen fra tegnebrettet på hjemmekontor.

- Jeg har egentlig lyst til å være på kontoret så mye som mulig, men siden jeg er blitt ganske gammel, har jeg forstått at det er litt farlig i disse dager, sier Torp.

Ikke koronabekymret

Det er krisetider i Norge og verden. Koronaviruset isolerer mennesker og økonomien skakes samtidig voldsomt i dragsuget av den pålagte sosiale isolasjonen. Men Niels A. Torp er egentlig ikke så bekymret. Han er født i krigsåret 1940 og har selv opplevd to oljekriser, én finanskrise og de kraftige nedgangstidene etter jappetiden på slutten av 1980-tallet.

- Menneskelig sett er denne krisen meget alvorlig, men den er lettere å forklare, den vil gå over, og vi vil komme oss gjennom den. Den er litt mer naturlig som krise, enn abstrakte finanskriser. De er mye mer uforståelige. I alle fall skjønner ikke jeg bæret av alle de finansielle krumspring som gjøres, forteller Torp, som mener arkitektyrket alltid vil være en uforutsigbar bransje.

- Hva er ditt tips til bekymrede arkitekter fremover?

- Det viktigste er å holde seg til spillereglene. Det er sikkert lurt å permittere, men det er også viktig at de ansatte som blir igjen kompenserer med tilpassede lønnsforhold. De som permitteres må også få vite at dette ikke skjer fordi man ikke liker dem, men fordi prosjektene rett og slett ikke finnes.

- Forferdelig glad i mennesker

Har du løpt til flyet på Oslo Lufthavn Gardermoen, eller gledet deg over hvor kort vei det er fra bagasjebåndene til flytogterminalen? Da har du opplevd et Niels A. Torp-grep - antageligvis uten å være klar over det. Han var prosjektleder for første fase av arkitektkonkurransen om flyplassanlegget.

- Klarhet, korte veier og oversikt var viktig. Når du har ekstremt dårlig tid skulle du ha minst mulig vei å løpe. Samtidig skulle det være en mykhet i oppslaget og et norsk prosjekt, ikke et hardbanket, kaldt, internasjonalt prosjekt.

Torp liker imidlertid ikke hvordan Norges hovedflyplass har blitt seende ut etter gjentatte ut- og ombygginger.

- All handelsvirksomheten du nå må igjennom, eller gå rundt, har gjort terminalbygget til noe vulgært og kommersielt. Tanken om å komme raskest frem til gate er borte.

Spor etter Torps tenkning,

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Med nykommeren Frokostdebatten ønsker NAL denne høsten å diskutere estetikk, Y-blokka og strandsoner.
Arkitektnytt 18.09.2020
Vanligvis treffes vi hjemme hos Solveig, i huset hun og ektemannen tegnet i 1960 for seg selv -og for seksti andre byggherrer i Løkenlia i Bærum.
Arkitektnytt 18.09.2020
Arkitektnytt 18.09.2020
I år feirer NIL 75-års jubileum. Hør hva noen av foreningens lojale medlemmer har å si om datid, nåtid og fremtid.
Arkitektnytt 18.09.2020
«Det har sittet langt inne å skrive denne teksten. Denne tematikken har kun få av oss hvisket om i tomme lokaler og i små rom med kjentfolk.
Arkitektnytt 18.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt