AddToAny

Roger sjekker seg sjøl

Digital hjemmeoppfølging er ferdig utprøvd og skal nå spres over hele landet. I Bodø er Roger Berntsen (67) for lengst en dreven bruker.
Hjemme i stua manøvrerer bodøværingen Roger Berntsen seg fra godstolen, via rullatoren og over på den digitale vekta kommunen har utstyrt ham med.

Det går ikke raskt, men Berntsen er rutinert. Tallene stopper på drøyt 97 kilo.

- Jeg var oppe i 140 på det meste, forteller den tidligere sjømannen og anleggsarbeideren.

Berntsen veier seg hver morgen. Avlesningen registreres automatisk og sendes videre i systemet. Det samme gjør blodtrykksmålingene han utfører på seg selv to ganger daglig.

Legene sier gjerne til meg at «du har hatt mye å bale med», og det stemmer jo. Men humøret har jeg heldigvis beholdt.

Roger Berntsen

Mot slutten av dagen svarer han på en håndfull spørsmål via appen Dialogg.

- Jeg fyller ut et skjema om mye forskjellig. Om det har vært mye hoste og slim i løpet av dagen. Hvordan formen er generelt.

Stort sett er formen ganske skral. Berntsen sliter blant annet med kols, ustabilt blodtrykk, sklerose og nevropati.

- Jeg har mye smerter i knær og føtter. Balansen er dårlig og blodet så tynt at jeg knapt tør bruke kniv når jeg lager mat, forteller han.

- Legene sier gjerne til meg at «du har hatt mye å bale med», og det stemmer jo. Men humøret har jeg heldigvis beholdt.

VEKTKONTROLL: Hver morgen trår Roger Berntsen opp på den digitale vekta kommunens team for digital hjemmeoppfølging har utstyr ham med. (Foto: Ingvald Bergsagel)

Bodø har testet ut

Berntsen og Bodø har vært blant deltakerne i en nasjonal utprøving og forskningsprosjekt om digital hjemmeoppfølging (DHO), tidligere kalt medisinsk avstandsoppfølging (se også egen faktaboks).

- DHO handler mye om at man skal klare å stabilisere helsen og fange opp forverring tidlig.

Det sier prosjektleder for den nasjonale utprøvingen og seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Siw Helene Myhrer, til Sykepleien.

- Vi er opptatt av at DHO skal bidra til mestring og selvstendighet og gi nytteverdi for brukerne. Målet er ikke mest mulig måleapparater. Det er viktig med en individuell tilnærming.

Rett før påske var hun med og lanserte en ny tilskuddsordning for DHO. Målet er at det innen utgangen av 2024 er blitt etablert tilbud om DHO i alle landets 19 helsefellesskap. Nylig ble også nasjonale faglige råd lagt ut på høring.

Skjøt fart under pandemien

Midt i prøveperioden brøt pandemien løs. På den ene siden bidro det til at utviklingen skjøt fart. Smittevernhensyn og besøksrestriksjoner fremtvang mer bruk av oppfølging på avstand, ikke minst for covid-pasienter.

På den annen side har koronaen medført generell slitasje på helsepersonell, som siden har fått en flyktningkrise å håndtere. Dette mener Myhrer utgjør en risikofaktor for utrullingen av DHO, da overskuddet til innovasjon og nye arbeidsmetoder på kort sikt kan være begrenset.

Jeg vil si dette kan revolusjonere måten å jobbe på

Siw Helene Myhrer, seniorrådgiver i Helsedirektoratet

Myhrer, som selv er utdannet sykepleier, er likevel ikke i tvil om at DHO vil kunne spille en stor rolle i fremtidens helsetjenester.

- Jeg vil si dette kan revolusjon

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Med nasjonal sjefsykepleier og nasjonal sjefjordmor får vi sterke og mektige sykepleiestemmer som vil blir hørt.
Sykepleien 01.07.2022
- Vi setter våre offisielle kontoer på Facebook og Instagram på ett års pause.
Sykepleien 01.07.2022
Tre av fire kommuner har en plan for hvordan de skal gjennomføre en ny runde med massevaksinering i høst, om det skulle bli nødvendig.
Sykepleien 01.07.2022
- En styrket heltidskultur krever innsats og vilje fra alle parter. Det er imidlertid ikke noe som lar seg løse over natten, skriver Ingvild Kjerkol og Marte Mjøs Persen.
Sykepleien 30.06.2022
Norges eneste mannlige jordmorstudent i masterkullene som nå er ferdig uteksaminert, har bestått studiet og har fått fast jobb.
Sykepleien 30.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt