AddToAny

Riving er dårlig klimapolitikk: La Y stå!

Riving er dårlig klimapolitikk: La Y stå!
Eva Storrusten, arkitekt MNAL - Å rive Y-blokka og bygge nytt skaper et stort utslipp, som det tar 40-60 år å tjene inn. Det har vi faktisk ikke tid til om vi skal nå våre klimamål, skriver arkitekt Eva Storrusten.
I disse dager rives Y-blokka, en del av regjeringskvartalet tegnet av arkitekt Erling Viksjø med integrert kunst av Pablo Picasso gitt til det norske folk. Bestemmelsen om å rive Y-blokka ble tatt uten at Staten vurderte å la den stå, og den faglige og folkelige motstanden for å bevare Y-blokka har vært massiv. I denne kronikken argumenterer jeg for klima og miljøaspektet ved bygging og riving, som ikke har vært like langt fremme i media, men som er helt avgjørende om vi skal nå klimamålene våre.

Regjeringen: Gjenbruk og energiutbedring av bygg mer klimavennlig enn riving og nybygg

Klima og miljø er temaer som har nådd en ny generasjon av bevissthet, og vi har våknet opp og forstår at vi kommer til å møte en helt annen trussel gjennom global oppvarming og de fatale konsekvensene det vil ha for våre liv.

Sammen med andre fra Extinction Rebellion Norge deltok jeg i en kunstnerisk markering utenfor Y-blokka lørdag 9. mai. Gjennom vår performance protesterte vi mot at Y-blokka skal rives, en bestemmelse vedtatt for tidlig, uten å ha gjort en åpen, demokratisk utredning av muligheten til å la dette bygget få stå.

Byggebransjen er den største utslippssektoren i Norge og internasjonalt. 40 % av energibruken og ca. 28 % av klimagassutslippene nasjonalt kommer fra denne sektoren, ifølge Grønn B

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

For at medlemsregisteret vårt skal være mest mulig oppdatert, ber vi deg gå inn på medlemssidene og oppdatere din status under fanen
Arkitektnytt 22.01.2021
Arkitektnytt 22.01.2021
Arkitektnytt 22.01.2021
Når landskapsarkitekt Nina Marie Andersen snakker om sirkularitet, handler det ikke om CO2 eller materialombruk. Hun er mer opptatt av sirkularitetens potensial for «tidsdybder» og «sanselige egenskaper».
Arkitektnytt 22.01.2021
Ildsjelene bak Fellesverkstedet forteller om sin kamp for å skape et sted som gir tilgang til rimelige fasiliteter.
Arkitektnytt 22.01.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt