AddToAny

Rice mot nasjonalt niqab-forbud

Rice mot nasjonalt niqab-forbud
Niqab. Rektor Curt Rice går imot forslaget om nasjonalt forbud mot heldekkende ansiktsplagg. Det kan blir stortingsflertall for et slikt forbud.
Når Stortinget kommer sammen i oktober kan det komme opp et forslag om forbud mot bruk av heldekkende ansiktsplagg i skoler og høyere utdanning, og det kan komme til å bli flertall for forbudet med blant annet Arbeiderpartiet, Venstre, Krf og Senterpartiet. Høyre er også på vei mot et forbud, mens Frp i Stortinget allerede har kommet med et forslag om å forby niqab, eller heldekkende ansiktsplagg i utdanning, skriver VG.

Rice mot nasjonalt niqab-forbud

Landets universiteter og høgskoler er delt i synet på et nasjonalt forbud.

(Foto: Benjamin Ward, HiOA)

Rektor ved landets største høgskole, Høgskolen i Oslo og Akershus, Curt Rice, sier at han er mot et nasjonalt forbud, og er dermed på linje med sin forgjenger i rektorstolen på høgskolen, Kari Toverud Jensen.

- Jeg er av den oppfatning at religiøse klesplagg ikke skal være til hinder for å ta høyere utdanning og at et generelt forbud er uforenlig med lik rett til utdanning, sier Rice til VG.

Utdanningsdirektoratet er uenig med rektor Rice' tolkning og mener at et niqab-forbud ikke bryter med lik rett til høyere utdanning.

Niqab-student ved HiOA 2014

Høsten 2014, før Curt Rice hadde tiltrådt som rektor ved HiOA, gikk debatten om niqab høyt ved høgskolen. En student på bioingeniørstudiet møtte opp i niqab. Hendelsen førte til at høgskolens daværende ledelse tok opp spørsmålet og sendte høgskolens gamle policy fra 2007, der det ikke var forbud mot heldekkende ansiktsplagg, ut på høring.

Khrono intervjuet den gangen studenten som ønsket å utdanne seg til bioingeniør på høgskolen, og hun var ikke fornøyd med velkomsten hun hadde fått første dag:

Alla Ahmadi fortalte at en lærer har gitt henne beskjed om at hun ikke kan ha på seg niqab under forelesninger.

- Da jeg kom for å registrere meg som student var den første kommentaren

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt