AddToAny

Religion: Et fag for fremtiden?

Religion: Et fag for fremtiden?
Lektor og styremedlem i HEF, Christian Lomsdalen støtter ikke forslag om å kutte religionsfagene i skolen, men er samtidig åpen for at de ikke skal beholdes for en hver pris.
Gunnar Aakvaag ved Universitetet i Tromsø har i løftet debatten om religionsfagene i norsk skole. Har han rett i at fagene kan kuttes, eller er de for viktige?

Aakvaags forslag bunner i at LO og NHO savner, og han vil gi temaet plass gjennom å fjerne religionsfagene i grunnskolene og videregående.

Det er sjelden at de som ber om at noe må inn i skolen sørger for å balansere regnskapet gjennom å ta noe annet ut, meg selv inkludert. Så dette er noe som i seg selv bør berømmes.

Religionens særstilling i skolen

Han trekker også frem viktige problemstillinger knyttet til religion i vårt samfunn. Selv om religion er et kulturelt fenomen, så har den fått en særskilt plass i vårt lovverk, i menneskerettighetene, og i norsk skole. På mange måter ikke uventet for en skole med en historie som den norske, men uproblematisk:

«Ved å bruke så mykje tid på religion skapar skulen eit inntrykk av at religion er viktigare enn det faktisk er i samfunnet vårt. Det gjer også religionsfaget nærmast monopol på å forvalte djupe eksistensielle spørsmål, og reproduserer dime ideen om at religion er viktig. Såleis blir religionsfaget ein sjølvoppfyllande profeti».

Kompetanse er viktig

Jeg er delt i spørsmålet om faget er et fag for fremtiden. Jeg er uenig med Aakvaags begrunnelser for å fjerne religionsfagene av flere årsaker. Ikke fordi jeg ikke synes det viktig med kunnskap

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

- Barna er uskyldige. De representanter ikke sine foreldres religion eller ideologi. De er norske statsborgere og har rettigheter som det, mener Human-Etisk Forbunds hovedstyre.
article_web Fri tanke 17.03.2019
Kommunestyret vedtok å sende forslag om å ansette en diakon i kommunen tilbake til formannskapet til ny behandling. - Minst en del-seier, sier leder for HEFs lokallag.
article_web Fri tanke 15.03.2019
Det ble ikke imam-utdanning, men et mastergradsstudium i «Lederskap, etikk og samtalepraksis», blant annet rettet mot religiøse ledere med utenlandsk bakgrunn. Utdanningstilbudet ble åpnet med pomp og prakt og paneldiskusjon denne uken.
article_web Fri tanke 15.03.2019
Reprise: Det peker stadig nedover for Den norske kirkes medlemstall.
article_web Fri tanke 15.03.2019
Ikke alle var enig i at Stjørdal kommune bør slutte å sponse bibler til kommunens 5. klassinger.
article_web Fri tanke 15.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt