AddToAny

Religion: Et fag for fremtiden?

Religion: Et fag for fremtiden?
Lektor og styremedlem i HEF, Christian Lomsdalen støtter ikke forslag om å kutte religionsfagene i skolen, men er samtidig åpen for at de ikke skal beholdes for en hver pris.
Gunnar Aakvaag ved Universitetet i Tromsø har i løftet debatten om religionsfagene i norsk skole. Har han rett i at fagene kan kuttes, eller er de for viktige?

Aakvaags forslag bunner i at LO og NHO savner, og han vil gi temaet plass gjennom å fjerne religionsfagene i grunnskolene og videregående.

Det er sjelden at de som ber om at noe må inn i skolen sørger for å balansere regnskapet gjennom å ta noe annet ut, meg selv inkludert. Så dette er noe som i seg selv bør berømmes.

Religionens særstilling i skolen

Han trekker også frem viktige problemstillinger knyttet til religion i vårt samfunn. Selv om religion er et kulturelt fenomen, så har den fått en særskilt plass i vårt lovverk, i menneskerettighetene, og i norsk skole. På mange måter ikke uventet for en skole med en historie som den norske, men uproblematisk:

«Ved å bruke så mykje tid på religion skapar skulen eit inntrykk av at religion er viktigare enn det faktisk er i samfunnet vårt. Det gjer også religionsfaget nærmast monopol på å forvalte djupe eksistensielle spørsmål, og reproduserer dime ideen om at religion er viktig. Såleis blir religionsfaget ein sjølvoppfyllande profeti».

Kompetanse er viktig

Jeg er delt i spørsmålet om faget er et fag for fremtiden. Jeg er uenig med Aakvaags begrunnelser for å fjerne religionsfagene av flere årsaker. Ikke fordi jeg ikke synes det viktig med kunnskap

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

Britiske humanister og filosofer mobiliserte etter at den pakistanske humanisten og ateiste Hamza bin Walayat fikk avslag på asylsøknaden blant annet fordi han ikke kjente til Aristoteles og Platon.
article_web Fri tanke 16.05.2019
17. mai feirer vi Norges selvstendighet og Grunnloven. Det er en feiring der den åpne norske kulturen kanskje kommer aller best til syne, med barnetog og folkesamlinger.
article_web Fri tanke 16.05.2019
Bare 56 prosent av norske 15-åringer valgte konfirmasjon i kirken i 2018. Det er den laveste andelen registrert av SSB.
article_web Fri tanke 16.05.2019
Biskopen i Stavanger har besluttet at prinsesse Märtha Louise og sjamanen Durek Verrett likevel ikke får holde foredrag i St. Petri kirke.
article_web Fri tanke 15.05.2019
Internettet er ein skummel stad, ein stad mange opplev som utemma og kaotisk. Ein stad der våre born går seg vill. Forteljingar om ting som The Momo Challenge, er forteljingar om denne staden og farane som lurar der.
article_web Fri tanke 15.05.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt