AddToAny

Regjeringen gir seg ikke: Vil ha 23 rettskretser

Regjeringen gir seg ikke: Vil ha 23 rettskretser
Opposisjonen har sagt blankt nei, men ulikhetene mellom domstolene er for store, mener regjeringen, og viser til at Justisdepartementet ofte kontaktes av privatpersoner som gir uttrykk for mistillit til domstolene på grunn av måten deres saker
er blitt behandlet på.

Sist fredag oversendte Justis- og beredskapsdepartementet en proposisjon om domstolstruktur til Stortinget basert på mange av anbefalingene fra Domstolkommisjonens utredning om ny domstolstruktur.

Regjeringen foreslo i mars å beholde alle landets rettssteder, men å slå sammen rettskretsene til totalt 22 rettskretser. Forslaget ble dårlig mottatt av opposisjonen, som i juni sendte ut en felles pressemelding der de kunngjorde at de ikke kom til å stemme for å endre dagens rettskretser.

I proposisjonen gjennomgås de ulike høringsinstansenes syn på Domstolkommisjonens virkelighetsbeskrivelse og forslag.

- Kvalitet triumfer nærhet

Departementet er enig i at nærhet til domstolen er viktig for publikums tillit til domstolen, heter det i proposisjonen. Men kvalitet er mer vesentlig for tilliten enn nærhet, mener departementet.

«Departementet mottar en rekke enkelthenvendelser fra privatpersoner som har eller har hatt sin sak til behandling i en domstol. I mange av disse henvendelsene gir avsenderne uttrykk for at de ikke har tillit til domstolene på grunn av måten deres saker har blitt behandlet på», skriver departementet.

Peter Frølich: Hver eneste stortingsrepresentant må ta stilling til om han eller hun ønsker en forsvarlig og moderne domstolstruktur eller ikke.

- Historiens beste justisbudsjett

Et overordnet mål er enhetlig praksis både på tvers

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Både høyesterettsdommere, advokater og utredere er med i Kapitals oversikt over landets 100 mektigste kvinner.
Advokatbladet 22.10.2020
Utredere ved Høyesterett og i Borgarting og Gulating lagmannsretter utfører til en viss grad dommeroppgaver, påvirker beslutninger fattet i domstolene og bidrar til institusjonalisering av domstolene, ifølge ny analyse.
Advokatbladet 22.10.2020
Fem advokatfirmaer kjemper om årets pris, som deles ut av justisminister Monica Mæland i november.
Advokatbladet 21.10.2020
- Jeg er sikker på at det finnes flere universiteter og høyskoler som kan bidra til å møte næringslivets behov, sier tidligere statssekretær Kristoffer Sivertsen.
Advokatbladet 21.10.2020
Innstillingsrådet for dommere har innstilt fem personer til tre ledige embeter som lagdommere, og til ett ledig embete som tingrettsdommer i Kristiansand. Også en rekke konstitusjoner ble foretatt på gårsdagens møte.
Advokatbladet 20.10.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt