AddToAny

Rødt-leder med vind i seilet

HK-medlem Bjørnar Moxnes bykser oppover på meningsmålingene.
Plassen foran Stortinget fylles med elever som streiker for en bedre klimapolitikk. 13 grader og regn hindrer dem ikke i å si sin mening. Inne på Stortinget venter Bjørnar Moxnes, leder i Rødt, partiets eneste stortingsrepresentant. For øyeblikket er Rødts himmel så godt som skyfri. 6,6 prosent oppslutning har partiet i den ferskeste meningsmålingen. Hadde det vært valg i dag, ville Moxnes fått følge av elleve partifeller som stortingsrepresentanter.

- Det hadde vært hyggelig, det, smiler Moxnes inne på kontoret sitt, som for ikke lenge siden tilhørte Espen Barth Eide fra Arbeiderpartiet.

Krangel med Listhaug

Hva skyldes Rødts suksess? Er det denne 37- åringens fortjeneste alene?

- Veldig mange er luta lei av regjeringens politikk, og ønsker seg mindre forskjeller. De ser at regjeringen er tafatt i kampen mot sosial dumping, og at skattepengene går til velferdsprofitører. Mange har fått øynene opp for Rødts politikk, vi har fått en talerstol som når ut til hele landet, sier Moxnes og sikter til Stortingets talerstol.

Den har Moxnes benyttet mange ganger. Han minner gjerne om at det var han som reiste mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug i fjor vår.

- Rødt viste handlekraft, både i denne og i andre saker, sier han.

Forholdet mellom Moxnes og Listhaug er fremdeles ikke hjertelig. På selveste 1. mai møttes de for åpne tv-kameraer, da Moxnes på vei hjem fra et arrangement i Drammen stakk innom Frps arrangement i samme by for å krasje festen, som han sier. Etter en ikke spesielt fruktbar meningsutveksling om EU, flyktninger og bompenger, avsluttet Listhaug med å ta TV2s mikrofon i hånda og si at hun heller skulle bruke tid på vanlig folk og ikke på «blådressen fra Nordstrand».

- Hun ville snakke om klær, jeg ville snakke om politikk, sier Moxnes, og heiser på skuldrene.

- Det er kanskje et triks hun har lært i First House for å slippe å svare for politikken sin.

Ulmende opprør

Moxnes vil stadig snakke politikk. Han peker på at Rødt har vunnet mer og mer oppslutning de siste årene, det er ikke noe helt nytt denne våren.

- Det er et ulmende opprør på gang mot økende forskjeller, mener han.

- Opprør, som i revolusjon?

Moxnes smiler.

- Vi er ikke helt der. Men bunadsgeriljaen, som jeg møtte under demonstrasjonen utenfor Stortinget, er et eksempel på at folk reagerer når tryggheten blir trua, sier Moxnes, og fortsetter å snakke om lokalsamfunn som mister institusjoner, om sykehusreformen, privatisering av Statoil, og Telenor på børs.

Vi har blitt advart. Det skal ikke være lett å få Moxnes til å snakke om annet enn politikk. Lykke til med det, sa en av vennene hans til oss på forhånd. Men dette er jo et portrettintervju, altså et langt personlig intervju. Derfor:

Til Syden i bil

Bjørnar Moxnes er født og oppvokst på Nordstrand i Oslo, også kjent som østkantens vestkant, i en diger villa. Det synes blant andre Sylvi Listhaug det er artig å minne om, for det høres jo ut som om Rødt har en langt mer bemidlet partileder enn dem han forsøker å appellere til - for så vidt ikke ulikt et annet stort parti på venstresida. Men så stemmer det ikke helt. For det var Bjørnars oldefar som kjøpte en del av huset i 1950, og her har familien bodd i generasjoner. I dag gjør de bokstavelig talt det: I hver sin leilighet i huset bor Bjørnar, kona Kjerstin og de to barna, Maja på sju og Eirik på fire, storesøstera hans med familie, og foreldrene hans. Storfamilien spiser middag sammen en dag i uka, det er kort vei til barnevakt og til annen hjelp i hverdagen, men alle voksne bruker ringeklokke.

I dette strøket hadde mange av naboene til familien Moxnes sikkert mer enn nok penger til både salt i grøten og safran i bouillabaissen. Hjemme hos Moxnes var inntektene under middels. Mora til Bjørnar jobba som hjelpepleier, faren på havna, senere i barnehage. Men unge Moxnes har ikke mangla noe. Også denne familien dro til Syden, riktignok på fire hjul, i en ombygd Caravelle.

- Jeg er veldig glad for at jeg vokste opp i en familie med vanlige inntekter, det har forma meg på en vettug måte, tror jeg, sier han.

Streiting-planer i dass

Politisk holdt foreldrene til Bjørnar til ute på ytre venstre fløy, i ML-bevegelsen, «den store politiske vekkelse som har hjemsøkt vårt land», som forfatteren Dag Solstad omtalte den. Selv ble han ikke opptatt av politikk før han begynte på videregående skole. Unge Moxnes ble med i Rød Ungdom, organiserte elevstreik for gratis lærebøker og den største norske antikrigsdemonstrasjonen noensinne, mot USAs krigføring i Irak.

- Det jeg har fått podet inn hjemmefra, er en veldig sterk rettferdighetssans, og at det er riktig og viktig å slåss mot urettferdighet, sier han.

Var det noen gang et ungdomsopprør å spore?

- Jeg hadde en plan om å bli sosialøkonom og være mest mulig streit. Det gikk i dass, sier han.

Fyren ser i alle fall streit ut, men ikke alltid streit nok, forstår vi. Moxnes forteller at han har fått beskjed fra presidentskapet på Stortinget om at han har sklidd ut på klesfronten. Helst skal han stille på jobb i dress og slips.

- Jeg blir helt klam av å gå med slips, og liker meg best i joggesko, sier han og vipper med beina, for anledningen iført fritidssko.

Nå eller aldri

Moxnes fant et annet fag enn sosialøkonomi på universitetet, han utdanna seg heller til sosiolog. Han har også hatt vanlige jobber før politikken tok ham for fullt, forsikrer han, som avisbud, som pleieassistent på tre ulike sykehjem, på desken i Klassekampen, og på partikontoret - det var her han ble HK-medlem.

Det som har vært en jobb, har vært å få til en endring av partiet, til et moderne, sosialistisk arbeiderparti, som Moxnes kaller det. Det satte han og en gjeng av omlag samme årgang seg fore for ti år siden.

- Vi tenkte at enten så får vi til et generasjonsskifte, eller så ender Rødt opp som et generasjonsfenomen for 70-tallsradikalerne, forteller han.

De unge vant fram i 2012. Bjørnar Moxnes ble valgt til partileder på landsmøtet, og en ny strategi ble lagt. Kampen mot forskjells-Norge sto øverst på dagsordenen, de ville styrke båndene til fagbevegelsen, og de ville jobbe med saker som er viktig for folk i hverdagen. Som bompenger?

- Bompenger er en flat avgift som treffer de som har dårlig råd hardere enn andre. Det slår ekstra hardt fordi de som har makta kutter skattene for de rike mens de øker avgiftene for folk flest. Det er veldig bra at folk som reagerer på bompenger har et parti de kan gå til, nemlig Rødt. Vi ser at hvis du sender regninga for klimapolitikken til de som har minst, får du et opprør. I Frankrike får du brennende bildekk i retur, i Norge et bompengeopprør. Derfor må klimapolitikken ikke bare være grønn, men også rød og rettferdig, resonnerer han.

Lage sosialister

Siden generasjonsskiftet har Rødt fått mer oppmerksomhet og større framgang. Moxnes forsøker å tone ned sin egen rolle.

- Den er ganske overdrevet i mediene. Dette er et lagarbeid, sier Moxnes og peker på bildecollagen av ham og de sju ansatte i sekretariatet som henger på veggen. De framstår som spillere på en fotballbane. Moxnes er spiss.

- Jeg er en frontfigur, og får mye oppmerksomhet, sånn er det. Men vi jobber systematisk med å få vist fram flere av de dyktige Rødt-folka våre, sier han.

Partiet har også opplevd en voldsom medlemsvekst, de siste to årene har de gått fra 3.000 til 8.000 medlemmer. Har Rødt voksesmerter?

- Ja, det tror jeg vi har. Spørsmålet er om vi klarer å gi et tilbud til alle de nye medlemmene våre. Det jobber vi med. Vi må jo lage sosialister av disse folka, smiler han og slår ut med armene. Før han forsikrer:

- Det holder lenge at du synes Rødt gjør en god jobb for at du skal stemme på oss. Men vi vil jo at folk skal bli sosialister. Da må vi diskutere de store spørsmålene med dem, sier han.

Stortingsdrit

Fotografen vil avtale en dag hvor han kan ta bilder av Moxnes et annet sted enn på kontoret. Intervjuobjektet tar en titt i kalenderen på mobilen.

- Det er mye stortingsdrit framover, altså.

-?

Moxnes mener Stortinget er familiefiendtlig. Debattene i stortingssalen varer gjerne utover kveldene, av og til nettene, og alle må vente til voteringene er unnagjort. Ordningen er tilpasset folk med hjemmeværende koner og au pairer, mener han, den er vanskelig å kombinere med et liv som deltakende småbarnsfar.

Hjem får vi ikke komme, noe av livet vil han holde privat. Moxnes foreslår Youngstorget. For ham er det mer enn arbeiderbevegelsens plass, det er også torget hvor slekta i mer enn hundre år solgte hestekjøtt og pølser. Den siste i rekka var den nevnte oldefaren, fjerde generasjons slakter, som kjøpte halvparten av en forfallen gård i Aker for 70 år siden - familien Moxnes' hjem.

Håpløst umoderne

På veggen over skrivebordet henger det en plakat fra Bruce Springsteens LP «Born in the USA». Han er en av Moxnes' musikalske helter. Ikke spesielt trendy, medgir han.

- Håpløst, det er bare å gi opp. Jeg kan ingenting om musikk.

Moxnes er vokst opp med Åge Aleksandersen på kassettspilleren, og synes fremdeles han har mye for seg. En anelse mer oppdatert er Moxnes på restaurantfronten. Han hiver seg over restaurantanmeldelser i avisene, og vil mer enn gjerne prøve nye restauranter, men tida strekker sjelden til. Og mens pytt i panne fra frysedisken var tipp topp for ti år siden, har Moxnes også kommet seg over grytene hjemme, forteller han. Hva gjør han ellers på heimebane? Han liker å stelle i hagen. Matlaging og hagestell, det er sikre tegn på aldring, er det ikke, spør Moxnes. Jo, nikker vi. Det passer ham egentlig godt.

- Rødt skal være skikkelige, vi skal stå opp om morgenen, og vi skal gjøre en god jobb, lover han.

Image-text:

VIL HA ENDRING: - Mange er luta lei av regjeringens politikk, og ønsker seg mindre forskjeller, sier Rødt-lederen.

FAMILIEHISTORIE: Her, i en av basarene på Youngstorget, solgte Bjørnar Moxnes' forfedre kjøtt og pølser.

HESTEKJØTT: Bjørnar Moxnes' oldeforeldre, Herman Fridtjof og Mally Bonde, solgte hestekjøtt og pølser på Youngstorget. Herman Fridjof var 4. generasjon i geskjeften som startet midt på 1800-tallet.

FAMILIEFIENDTLIG: Møter i Stortinget foregår ofte til langt på kveld, noen ganger natt. Det passer dårlig for en småbarnsfar.

Extra-info:

Bjørnar Moxnes (37)

Stilling:

Leder i Rødt og stortingsrepresentant

Siste kulturopplevelse?

Teaterstykket «Bukkene Bruse lager rumpebrann»

Hva gjør deg glad?

Gode meningsmålinger og godt vær

Hva gjør deg opprørt?

Urettferdighet

Søndagssyssel?

Tur på Ekeberg

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt