I Norge har Q-meieriene enerett på salg av Skyr som på Island er i salg overalt av flere meierier. Det er en del av islendernes daglige kosthold. Men det kommersielle produktet kan ikke sammenlignes med det opprinnelige produktet.
Hun ramser opp tre elementer som må være på plass for å kalle noe ekte Skyr.
1.Det skal være både melkesyrebakterier og gjær i skyrkulturen.
2. Myseproteinet skal dreneres ut.
3. Det må være produsert på islandsk melk. Islandske kyr som stammer direkte fra kyrne de norske vikingene tok med seg, har en annen sammensetning av næringsstoffer i melka og derfor vil islandske Skyr alltid være annerledes.
Tapt kampen om Skyr.
Nå mener Eirny Sigurdardottir at de tradisjonelle produsentene har tapt mot industriens aktører:
-Vi har tapt navnet Skyr til verden. Det innser jeg. Det vi nå må kjempe for er å bevare tradisjonen med ekte Skyr, sier Eirny Sigurdardottir. Hun driver ostebutikken Burid og er pådriver for å bevare omdømmet til ekte islandsk Skyr.
Det var så vidt de fikk reddet det tradisjonelle produktet. Det var kun to produs