AddToAny

Provoseres av dårlig lovgivning

Å være advokat er blitt vanskeligere, mener Hanne Harlem. Hun blir Norges første kvinnelige sivilombudsmann når hun begynner i sin nye jobb 1. februar.
Høyesterettsavgjørelse i gruppesøksmålet om Oslos eiendomsskattemodell ble en tankevekker, forteller kommuneadvokat Hanne Harlem i dette intervjuet. Hun har aldri vært redd for å stå for egne meninger, og kan fort bli irritert over dårlige løsninger, for eksempel uklare lover, bekjenner hun.

Hva synes du er det mest spennende med ditt kommende verv som sivilombudsmann?

- Det er rett og slett oppgaven i seg selv. Jeg har hele livet vært opptatt av de oppgavene vi som samfunn må løse i fellesskap. At de gjøres best mulig er viktig. Dermed blir det å bidra til at forvaltningen gjør ting riktigere, meningsfullt for meg.

Hva trakk du frem ved deg selv som gode egenskaper og kvalifikasjoner i jobbsøknaden?

- Jeg la vekt på kombinasjonen av kunnskap og erfaring, det vil si både faglige kvalifikasjoner, ledererfaring og bred erfaring fra ulike deler av forvaltningen. Jeg mener den kombinasjonen er en styrke for Sivilombudsmannen.

Hvorfor er jobben viktig, etter din mening?

- Jeg tenker det sier seg selv når oppgaven er å «søke å sikre at det i den offentlige forvaltning ikke øves urett mot den enkelte borger», som det sies i ombudsmannsloven. Men for meg er i tillegg perspektivet at arbeidet skal bidra til at forvaltningen gjør ting riktigere framover, en viktig del av motivasjonen.

Som sivilombudsmann blir din oppgave å føre tilsyn med forvaltningen, og passe på at det offentlige ikke begår urett mot den enkelte borger. Du kan komme til å måtte refse forvaltningens yrkesutøvelse, og bli oppfattet som brysom. Er dette noe du gruer deg litt til?

- Nei. Hvis jeg mener noe er riktig, har jeg aldri vært redd for å stå for det. Jeg plages mer av den uroen jeg føler de gangene jeg har gjort eller sagt noe jeg ikke fullt ut kan stå for. Da må jeg få ryddet opp i det så fort som mulig. Men jeg kommer til være opptatt av å formidle hva som er riktig, heller enn å understreke det som er feil.

Er det spesifikke områder i samfunnet du ønsker å fokusere spes

Les mer

Flere saker fra Advokatbladet

Advokatforeningen mener at et forbud mot machete-kniver vil føre til mer byråkrati som vil gå ut over andre og viktigere politioppgaver.
Advokatbladet 28.02.2020
Advokatbladet tok feil. I vår spalte Nytt om folk i siste utgave av Advokatbladet kom vi i skade for å skrive at advokat Else Bugge Fougner har meldt opphør av advokatvirksomheten. Dette stemmer ikke.
Advokatbladet 28.02.2020
Reglene gir mer i pliktdelsarv til barna, og forenkler språket.
Advokatbladet 28.02.2020
- Jeg forventer vel å bli saksøkt, sier advokat og gründer av Advokatguiden.no Erling Løken Andersen.
Advokatbladet 28.02.2020
Et rettshjelpfirma med to ansatte - én rettshjelper og en tidligere advokat - har fått utbetalt over tre millioner kroner i offentlige rettshjelpsmidler i løpet av en fjorten måneders periode.
Advokatbladet 27.02.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt