AddToAny

Profitt for enhver pris?

? Det er spådd en fusjonsbølge blant norske sparebanker. Stadig nye reguleringer sammen med urettferdige kapitalregelverk, skulle tilsi at mange av de minste så på sammenslåing som uunngåelig. ? Likevel går det tregt. Kanskje er det ikke kalkulatoren som styrer? For ikke alle setter maks avkasting som mål.
... ? Isteden vil eierne sikre virksomhet i nærområdet og at det fremdeles finnes banktjenester på bygda. I Valle i Setesdal snakker de om smådriftsfordeler. VALLE I SETESDAL: - Hvor drar du hvis du skal til byen?
- Det blir fort Kristiansand det, selv om det er om lag likte langt til Stavanger, i alle fall på sommertid, sier Jostein Rysstad, administrerende banksjef i Valle Sparebank. Begge steder innebærer nærmere 2,5 timers kjøring. Valle er et lite sted, kommunen har i underkant av 1 200 innbyggere. Her er det ikke noe tettsted og ingen hjørnesteinsbedrift som sikrer arbeidsplasser. Næringsmessig handler det om turisme, kraft og jordbruk. Vi er omtrent så midt i Sør-Norge som vi kan komme. Fra hovedkontoret i Valle leder Rysstad 15 ansatte, de fleste ved hovedkontoret i Valle. Men banken har også filial i Kristiansand og Vennesla. Og det er filialene, ikke hovedkontoret, som bidrar mest til vekst.
- Vi har om lag 60 prosent av kundene våre i Kristiansand og Vennesla, i tillegg til 10 prosent i Oslo. Dermed har vi bare cirka 30 prosent her lokalt, sier Rysstad. I filialene sitter det i all hovedsak rådgivere, mens alle backofficefunksjonene er i Valle. Uten satsingen sørover hadde det vært vanskelig for banken.
- I 2006 vedtok styret etablering i Kristiansand. Filial i Vennesla kom etter i 2017. Det var klokt og fremtidsrettet. Det er sørover veksten har kommet. Uten dette hadde det vært vanskelig å drive her, sier han. Nå planlegges det også for økning blant de ansatte.
- Vi må i alle fall øke staben. LEVER AV SMÅDRIFTSFORDELER
Rysstad innser at det er dyrt å være liten. Særlig kapitalkravene, der IRB-banker kommer mye bedre ut enn standardbanker. De store bankene har også stordriftsfordeler, der kostnadene per kunde fort er lavere. Likevel ser han optimistisk på fremtiden.
- Vi må være gode på kompetanse, nærhet til kundene og kundevilkår. Så lenge vi er gode nok, er vi store nok. Vi har ingen aksjonærer eller egenkapitalbeviseiere som skal ha avkasting på sine investeringer. Banken jobber kun med ren kjernekapital, opparbeidet gjennom mange år. Vår ambisjon er å levere gode banktjenester og være en støttespiller for lokalt næringsliv. Vi bidrar mye til allmennyttige formål, og vi er med på det meste som skjer i kommunen. Selvfølgelig skal vi tjene penger, men det at vi ikke har eiere som skal ha avkasting, gjør at vi på en helt annen måte kan være en støtte for samfunnet. Vi er kanskje ikke den mest lønnsomme banken i Norge, men måten vi driver på, gjør at det fremdeles kan være banktjenester her, sier Rysstad.

HALVPARTEN OVER 60
Neste år er åtte av 16 ansatte over 60 år. Det innebærer at det blir stort rekrutteringsbehov de neste årene. - Vi har veldig
Gå til mediet

Flere saker fra Finansfokus

Høstens vervekampanje er i mål, og denne gangen fikk forbundet hele 800 nye medlemmer: 712 nye ordinære medlemmer og 88 studentmedlemmer.
Finansfokus 19.12.2023
Personopplysningsvernet blir bare viktigere i takt med at teknologien utvikler seg. De siste årene har utviklingen vært enorm.
Finansfokus 19.12.2023
Nordea har i høst rekruttert 15 nye medarbeidere til bankens talentfabrikk i region Nordvest.
Finansfokus 19.12.2023
19. desember blir det avgjort om Finansforbundet melder seg ut av YS. Da holdes et ekstraordinært digitalt landsmøte i Finansforbundet.
Finansfokus 19.12.2023
Internasjonale forhold påvirker arbeidslivet i Norge i stadig større grad. Økt globalisering betyr at økonomi, næringsliv, produksjon og arbeidskraft blir mer mobil.
Finansfokus 19.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt