AddToAny

Politikere - lær av sykepleierne

Det er umulig å trøste hvis man ikke vil se lidende mennesker i øynene og høre fortellingene deres. Og det er umulig å trøste hvis man er mer opptatt av selv å fortelle, skriver professor Bodil H. Blix.
Hippokrates, legekunstens far, har fått æren for doktrinen «Sjelden kurere, ofte lindre, alltid trøste». Det finnes visstnok ikke belegg i de Hippokratiske skriftene for at dette er Hippokrates' ord.

Frasen har angivelig sin. Men uansett hvor og hvem ideen stammer fra, har den blitt stående som en rettesnor for medisinsk og helsefaglig praksis. Også for sykepleiere.

Noen ganger (og oftere nå enn i antikkens Hellas og 1500-tallets Frankrike) kan sykepleiere bidra til at syke blir friske. Ofte er sykepleiere involvert i lindring av den sykes plager, smerter og ubehag.

Og uavhengig av om pasienten kan bli frisk, og om smerter og ubehag lar seg lindre, skal sykepleieren alltid gi trøst. Som sykepleiere vet vi at vi ikke alltid kan gjøre noe med selve problemet, og vi vet at vi ikke alltid lykkes med å lindre, men vi kan alltid trøste dem som trenger det.

Uklok beslutning

Den 15. november i år var fattigdom tema på. I studio sto tre kvinner og ga nor

Les mer

Flere saker fra Sykepleien

Som sykepleiere har vi en viktig stemme i samfunnet. Mitt ønske for 2023 er at vi går sammen og varsler om vår tids største helsetrussel, og at vi krever politisk handling deretter.
Sykepleien 04.02.2023
Joakim Magnussen er ikke så glad i oppmerksomhet. Men at han er mannlig operasjonssykepleier, det fronter han gjerne.
Sykepleien 03.02.2023
70 prosent av fastlegene som delegerte oppgaver til sykepleiere, brukte den frigjorte tiden på direkte pasientarbeid på legekontoret med pasient til stede. Det viser årets evalueringsrapport fra pilotprosjektet med primærhelseteam.
Sykepleien 03.02.2023
Sykepleieryrket handler ikke om hvor god du er til å utføre prosedyrer, men om hvor flink du er til å etablere relasjoner med dine medmennesker.
Sykepleien 03.02.2023
Kreftregisteret mener to av tre tilfeller av noen former for kreft kunne vært unngått i fjor. Det gjelder kreft som trolig skyldes usunne vaner og soling.
Sykepleien 03.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt