AddToAny

Pensjon og arv

I innskuddspensjon kan barn og ektefelle/ samboere arve kapitalen som er spart når du dør. Men hvordan er dette i andre pensjonsordninger?
Du vil få utbetalt alderspensjon fra flere steder:

? folketrygden (NAV) ? avtalefestet pensjon, AFP (privat eller offentlig) ? arbeidsforhold:
- offentlig tjenestepensjon - innskuddspensjon - hybridpensjon - ytelsespensjon ? privat sparing (IPA, IPS m.m.) Det er forskjellige regler for om dine etterlatte kan arve noe av den alderspensjonen som du ville fått om du levde i de forskjellige pensjonsordningene. I noen av ordningene vil etterlatte også kunne få etterlattepensjon.
Vi beskriver her regelverket for dem som er født etter 1963. Når det gjelder ytelser til etterlatte fra folketrygden, beskrives et vedtatt regelverk som ennå ikke har trådt i kraft.

Folketrygden
I folketrygden spares det ikke en øremerket kapital til deg, men du får en pensjonsrettighet som opptjenes årlig. Når du dør, vil denne retten ikke overføres til noen andre.
En såkalt dødelighetsgevinst er lagt inn i delingstallet som benyttes for å beregne størrelsen på alderspensjoner. Denne er basert på de oppsparte rettighetene til de som har dødd før de fikk rett til alderspensjon. Dette innebærer at de som overlever, får litt høyere alderspensjon enn de ellers ville fått.
Etterlatte ektefeller, samboere og barn vil kunne få utbetaling fra folketrygden når noen dør.
Fra (antakeligvis) 2024 vil de overordnete reglene være:
? Dersom ektefellen eller samboeren er under 67 år og ikke er i arbeid, kan denne få en omstillingsstønad på inntil 2,25 G1 i inntil 3 år (pluss mulighet for 2 år til). Stønaden skal avkortes mot arbeidsinntekt. Målet er å få den etterlatte i arbeid.
? Barn under 20 år skal få 1 G årlig.
Avtalefestet pensjon, AFP (privat eller offentlig)
Ingen arver midler eller pensjonsopptjening knyttet ti
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt