BUSKAP
10.09.2021
En rugebesetning skal legge inn mange embryo, og for den som ønsker å øke kutallet uten at det går på bekostning av genetikken er det et utmerket alternativ.
Arne Edvard Gunnarshaug Aase driver melkeproduksjon i Nord-Karmøy i Rogaland. Fra ei kvote på 115 000 liter før nyfjøset kom opp i 2020 skal besetningen tilpasses ei kvote som i år er på 400 000 liter. Innkjøp av dyr er som regel ikke fordelaktig med tanke på avlsframgang. Med embryo kan Arne øke avlsframgangen samtidig som kutallet utvides.
Lang embryoerfaring
Arne er for en veteran å regne på embryoområdet. Første innlegget i hans besetning ble foretatt i 1999. Fram til han inngikk avtale med Geno om å bli rugebesetning har det vært kjøttfeembryo som har blitt lagt inn med tanke på salg av livdyr. Det er embryo av rasene Dexter, Charolais og Limousin som har blitt lagt inn på kyr som er på vei ut av besetningen.
Kjøper har stått for bestillingen av embryoinnlegget. Kua leveres drektig etter avsining eller Arne har latt kua kalve og så levert embryokalven ved 14 dagers alder. Han har også fått lagt in embryo av den berømte japanske storferasen Wagyu. Dyrene slaktes som ungdyr, og Arne kjøper kjøttet ferdig pakket tilbake for salg i Reko-ring. I media har det vært oppslag om fantasipriser på flere tusen kroner kiloen for slikt kjøtt, men
Gå til medietLang embryoerfaring
Arne er for en veteran å regne på embryoområdet. Første innlegget i hans besetning ble foretatt i 1999. Fram til han inngikk avtale med Geno om å bli rugebesetning har det vært kjøttfeembryo som har blitt lagt inn med tanke på salg av livdyr. Det er embryo av rasene Dexter, Charolais og Limousin som har blitt lagt inn på kyr som er på vei ut av besetningen.
Kjøper har stått for bestillingen av embryoinnlegget. Kua leveres drektig etter avsining eller Arne har latt kua kalve og så levert embryokalven ved 14 dagers alder. Han har også fått lagt in embryo av den berømte japanske storferasen Wagyu. Dyrene slaktes som ungdyr, og Arne kjøper kjøttet ferdig pakket tilbake for salg i Reko-ring. I media har det vært oppslag om fantasipriser på flere tusen kroner kiloen for slikt kjøtt, men