AddToAny

På vei inn i samfunnet

På vei inn i samfunnet
Stadig flere funksjonshemmede barn går på skole på Zanzibar, mye takket være et NHF-støttet prosjekt. Samtidig mangler titusener av voksne med funksjonsnedsettelse utdanning og arbeid. Nå er det deres tur.
En stekende sol skinner nesten uavbrutt over den tanzanianske øya Zanzibar i Det indiske hav. Det lokker mengder med turister til de hvite sandstrendene. 34 år gamle Halidi Kassem Ali holder seg derimot unna sola. Han sitter på noen kasserte bildekk i skyggen av en mur i utkanten av et marked i hovedstaden Zanzibar by. Der tilbyr han daglig sine tjenester som skomaker. Leggene hans er tynne og visne.
- Jeg fikk polio da jeg var fem år og ble lam i bena, forklarer Halidi.
Zanzibar er en selvstyrt del av Tanzania og har omlag 1,6 millioner innbyggere. Mennesker med funksjonsnedsettelser på øya har lenge levd utenfor samfunnet, men nå er det en endring på gang. Siden 2019 har Norges Handikapforbund støttet et CBID-prosjekt (lokalbasert inkluderende utvikling) på øya. Hittil har man i hovedsak fokusert på inkluderende undervisning, altså felles undervisning for elever med og uten funksjonsnedsettelser. Mange funksjonshemmede barn begynner nemlig aldri på skolen. Andre hopper av, noe også Halidi gjorde.
- Jeg sluttet på skolen i femte klasse, forteller han.
Årsaken var at skolen lå langt fra byen hans og at det var utfordrende å komme seg dit. Ytterst få personer med funksjonsnedsettelser har hjelpemidler.
- Rullestoler og krykker er veldig dyrt. De første krykkene mine lagde jeg selv av tre. Jeg måtte spare lenge før jeg hadde råd til å kjøpe et par ordentlige krykker brukt, sier han.

Aldri fått hjelp
På veien like ved kjører minibusser, motorsykkeltaxier og bajajier - motoriserte rickshaws - forbi. Ingen av dem er tilgjengelig.
- Jeg bruker ikke kollektivtransport. Jeg tar meg fram på en hånddrevet sykkel som jeg har bygget selv, forteller Halidi.Han kjenner ikke til hvilke rettigheter han har i Zanzibars arbeidslovgivning.
- Men jeg har aldri fått hjelp av noen annen enn familien min. Jeg lærte meg selv å lage sko, og startet etter hvert min business her. Jeg liker jobben min, men det er vanskelig å få det til å gå rundt. Jeg har fire barn å forsørge, sier han.
De fleste innbyggerne med funksjonsnedsettelser lever i fattigdom. Det forteller den 47 år gamle tobarnsmoren Fatma Djaa Chessa som jeg møter utenfor SHIJUWAZA, paraplyorganisasjonen for funksjonshemmedes organisasjoner i Zanzibar.
- De lever i fattigdom fordi de aldri fikk en utdannelse. Uten utdannelse får du ingen jobb, sier hun.
Fatma er blind og har nedsatt bevegelighet i bena. Hun fikk en god grunnskoleutdannelse takket være foreldrene som kunne sende henne til fastlandet på en internatskole med inkluderende undervisning, det vil si felles undervisning for elever med og uten funksjonsnedsettelser.
- For meg begynte problemene da jeg kom tilbake til Zanzibar for å studere til lærer på universitetet. Jeg var den eneste blinde studenten og fikk ingen spesiell støtte, forteller hun.
En framgang
Tross utfordringene tok Fatma universitetseksamen. Nå har hun jobbet som geografi- og historielærer i 23 år. Hun er også kasserer i SHIJUWAZA, paraplyorganisasjonen for 12 organisasjoner for funksjonshemmede som er NH
Gå til mediet

Flere saker fra Handikapnytt

Ikke la deg lure av pustemaskinen. Ingrid Thunem (34) har en arbeidskapasitet som kan ta pusten fra de fleste. - Det er viktig for meg å være aktivist, sier de.
Handikapnytt 24.11.2023
Et parkeringsbevis for forflytningshemmede trenger ikke ha et synlig stempel fra kommunen, fastslår Parkeringsklagenemnda.
Handikapnytt 27.09.2023
(NTB-TT:) Aktive paralympiere vil ikke at russiske og belarusiske idrettsutøvere skal få være med i Paralympics i Paris til sommeren.
Handikapnytt 27.09.2023
Ingen ny bilavtale. Fortsatt ingen elbiler. Og utvalget av tradisjonelle dieselbiler til rullestolbrukere som er tilgjengelig fra Nav, blir sterkt redusert.
Handikapnytt 25.09.2023
Nav får kritikk fra Sivilombudet for å begrunne avslag dårlig og uforståelig.
Handikapnytt 23.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt