AddToAny

Outsider-kunstnerne på Dikemark

Kunstnerne hadde fortjent internasjonal anerkjennelse, mener kurator Anne Siv Falkenberg Pedersen. Personvernet gjør at ingen får vite hvem de er.
- Jeg ante ikke hva jeg ville finne, så fikk jeg øye på det bildet der, og da tenkte jeg oi, er de klar over hva de har her oppe? Dette er gull!

Kurator og billedkunstner Anne Siv Falkenberg Pedersen står inne på det gamle vaskeriet til Dikemark psykiatriske sykehus. I dag er det omgjort til galleri driftet av Trafo Kunsthall i Asker. Her forteller hun om den gangen i 2016, da hun for første gang kom opp på loftet til Dikemark psykiatriske sykehusmuseum og fikk se den overfloden av kunstverk som fortsatt er der oppe. Selv i taket hang det gamle malerier, utført av pasienter fra første halvdel av sykehusets godt over hundre år lange historie - som snart tar slutt.

I 2026 legger det som en gang var Norges største psykiatriske sykehus ned den siste delen av driften. Hva skjer da med den grønne og luftige giganteiendommen, med sine fredede villa-aktige murbygninger som nå står i så stort forfall, at det er som om man hører den jevne strømmen av murpuss mot bakken? Det er tema for utstillingen «Dikemark - hva nå?» som Falkenberg Pedersen har laget sammen med Thor Christian Pethon, men utstillingen peker også bakover. Et knippe motiver fra museumsloftet er hentet fram - bilder som gjorde at Falkenberg Pedersen skjønte at Dikemark ikke var dårligere enn andre psykiatriske sykehus i Europa. Også her var det kunst i verdensklasse.

Hun går noen skritt nærmere fotokopien av det aller første maleriet som grep henne. Motivet viser en fuglelignende skikkelse i et trapperom, men ut fra føttenes lette posisjon på trinnene, er det umu

Les mer

Flere saker fra Psykisk helse

Av Tore Westre Jeg ringte faren min en gang i april. Etter et par minutter dreide han samtalen til hvem jeg lå med og hvem jeg ønsket å ligge med. «Ingen akkurat nå», sa jeg og rørte skjeen rundt i frokostblandingen.
Psykisk helse 03.10.2022
Da Carina Carlsen skrev på Instagram at hun hadde brukt sex for å skade seg selv, fikk hun et ras av reaksjoner. - Det er nok mye vanligere enn mange tror, sier influenseren.
Psykisk helse 29.09.2022
- Du skal jobbe hele tiden. Noe annet er tabu, sier gårdbruker Mari Henrikke Vandsem.
Psykisk helse 26.09.2022
- Selv om begrunnelsene for tvangsmedisinering er blitt bedre, er rettssikkerheten i psykisk helsevern fortsatt ikke god nok, sier jurist Veronica Fjeld.
Psykisk helse 23.09.2022
Ett år etter Kongsberg-drapene er fasaden tilbake i lokalsamfunnet, mener Ann-Mari Lofthus. Hun har tatt initiativ til en møteplass for åpne samtaler om psykisk helse.
Psykisk helse 19.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt