AddToAny

Oppussing: Ta vare på hustaket

Har du glemt å sjekke taket? Det er du nok ikke alene om. Men det er ingen selvfølge at taket er i orden, for det er også den bygningsdelen som får mest juling gjennom året.
Tekst og foto: Kari Gjertrud Dølgaard

Tak har en levetid som vil variere alt etter hvor værhardt det er der du bor, og hvor solid det er bygget.

Noen tak varer i 30 år andre i 100, noe som også avhenger av vedlikeholdet.

Har du nettopp kjøpt et eldre hus, kan det være at det er taket du må pusse opp først, men kanskje slipper du unna med litt vedlikehold.

At taktekket er helt og rent, at undertaket, lekter og sløyfer er tørre og fine er alfa og omega for at resten av boligen skal unngå skader.

Du må også være oppmerksom på pipa og tekkingen rundt den.

Hvorfor bør taktekket holdes rent? Les mer her: Vaske taket

Flere skader på tak

Vasker du taket jevnlig, vil du også være i stand til å overvåke det, og samtidig kunne avdekke skader i tide.

Av skader SINTEF har undersøkt de siste årene, skyldes tre av fire skader fukt. Samtidig tror de at kraftigere og hyppigere nedbør kan være en årsak til økningen i skadesaker.

Skader i klimaskallet, altså skader i utvendig kledning og tak, utgjør over 70 prosent av de undersøkte skadetilfellene, og mange er knyttet til takkonstruksjoner.

Også nye konstruksjoner er utsatt. De siste årene er mange av disse skadene forekommet på flat

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Huseiermedlem Jan Henry Nilsen hadde vært trofast kunde hos sitt tidligere forsikringsselskap i over 30 år. - Mitt råd til alle; ikke vær så dum som meg; bytt forsikring, sier han!
Hus & Bolig 12.04.2021
Trampoline er lek og moro for noen, og irriterende støy for andre. Men finnes det egentlig noen regler man må forholde seg til når det gjelder trampolinebruk, hensyn til naboer og sikkerhet? Foto: Pixabay.
Hus & Bolig 08.04.2021
I mange år trodde vi at de var nærmest udødelige, men det er mulig å bekjempe skjeggkre. Særlig forgiftet åte med et spesielt virkestoff har vist seg å være effektivt.
Hus & Bolig 08.04.2021
Fra 1. mai blir det enklere og billigere å bygge terrasse på eiendommen siden mer unntas fra kravet om søknadsplikt.
Hus & Bolig 31.03.2021
Bankbytte, utleie, jobbreiser og boliglån. Alt dette utløser fradrag i skattemeldingen. Sjekk at du har fått med dine fradrag!
Hus & Bolig 29.03.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt