AddToAny

Oppdatering av BREEAM

Maria Fall, konsulent i Norsk Gartnerforbund og rådgiver i FAGUS, ønsker seg dialog om hvordan BREEAM-sertifisering kan brukes på en best mulig måte for å synliggjøre at gode grønne uterom er viktig for samfunnet.
Maria Fall er rask til å understreke at hun ikke er ute etter å komme med kritikk av sertifiseringssystemet, men mener å se at noen av kravene kan være krevende å imøtekomme på en fornuftig måte. Fall har hatt dialog om dette med Grønn Byggallianse, som har ansvaret for BREEAM i Norge.

- BREEAM synliggjør at det grønne er viktig, og at det grønne bidrar til kvalitet, sier hun.

- Men noen ganger kan et krav virke mot sin hensikt hvis man ikke har tenkt igjennom begrunnelsen for å stille akkurat dette kravet. Innimellom får jeg spørsmål fra våre medlemmer om BREEAM. Flere av dem er forvirret med hensyn til hvorfor krav til plantevalg er utformet slik det er. Når planteplaner endres, må man finne erstatningsplanter. Planteprodusentene bidrar gjerne med forslag til alternative planter, men når kravene blir urimelig strenge, kan det være vanskelig å finne gode forslag til de planter som skal erstattes.

Fall mener deler av BREEAM-manualen trenger å oppdateres.

- For eksempel sier manualen at svartelistede arter er uønsket. Begrepet «svarteliste», brukes ikke lengre av Artsdatabanken. Risikovurderingene er nå samlet i noe som heter Fremmedartslisten, sier hun.

- Alle risikokategorier inngår der. Og det er viktig å være klar over at Fremmedartslisten ikke er en forbudsliste. Den er et kunnskapsgrunnlag som man kan bruke som et hjelpemiddel når man vurderer sine plantevalg. Det som står i Fremmedartslisten, må også vurderes i sammenhen

Les mer

Flere saker fra Arkitektnytt

Rapport anbefaler at Doga blir en del av Innovasjon Norge. - Vi er bekymret for at arkitektur og byplanlegging blir nedprioritert, sier Doga-direktør.
Arkitektnytt 21.01.2020
Japanske Kengo Kuma og danske Schmidt Hammer Lassen videre i konkurranse om Ibsen-bibliotek i Skien.
Arkitektnytt 17.01.2020
Kari Nissen Brodtkorb ble arkitekt fordi hun var snusfornuftig og dansegal. Siden har hun kjempet for den gode arkitekturen.
Arkitektnytt 17.01.2020
En badstu, et skytefelt og Snøhettas undervannsrestaurant blant de nominerte til Doga-pris.
Arkitektnytt 16.01.2020
«Oslo står overfor mange viktige og store prosesser de kommende årene,» skriver Oslo Arkitektforening (OAF). Nå søker de medlemmer til en ny debattkomité som skal sette dagsorden.
Arkitektnytt 15.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt