AddToAny

Omkranset av kirke, blokker, kjøpesenter og trafikk

Innhegningen rundt urnelunden består av en teglsteinsmur som trappes med terrenget. Gravfeltene er inndelt med bøkehekker i en buet form.
Moa ligger på Sunnmøre, i bydelen Spjelkavik, 11 km fra Ålesund sentrum. Handelsstedet Moa er omkranset av et vakkert landskap.
Arealet for ny urnelund på Moa er på cirka 6 - 7.000 kvadratmeter, og ligger i tilknytning til Spjelkavik kirke. Kirken er tegnet av arkitekt Alf Apalseth og er fra 1987. Den er bygget i teglstein, har en karakteristisk 6-kantform og ligger fint til i landskapet på en liten høyde.

Den eksisterende tomten besto av et areal som lå helt brakk. Det ble registrert et tråkk, en snarvei diagonalt mot kirken, samt et fint furutre som ble bevart. Ellers var det en del fyllmasser på tomten, og ikke mye av det naturlige terrenget igjen. Tomten er slakt hellende mot sør.
Moa er et handelssted med mye infrastruktur knyttet til aktivitetene i området. Tomten grenser mot en trafikkert vei i vest, og rett sør for tomten er det boligblokker som rager høyere enn kirken. Flere kjøpesentre, næringsbygg, bussterminal, idrettsarenaer mm ligger tett på den nye urnelunden. I nord er det et større industriområde som også genererer mye trafikk og aktivitet for hele bydelen. En av hovedutfordringene var å skape en urnelund som kunne ivareta behov for stille soner.

Inspirasjon til formkonsept
Glassmaleriene inne i kirken ga inspirasjon til å starte med et formkonsept for urnelunden. Håkon Bleken heter kunstneren, og det var totalt 96 ruter med glassmalerier i abstrakte former.

For å skape et stille område, ble det jobbet med å skjerme, stenge ute det man ikke vil skal forstyrre urnelunden. Både lydstøy og visuell støy. Et viktig grep for å skape et stille område på urnelunden, var å senke terrenget og samtidig bygge opp terreng i ytterkant. Da stenger man ute mye av støyen, og opplevelsen blir mere intim inne på urnelunden. Dette ble innarbeidet i formkonseptet.

Formkonseptets hovedelement:
1. Skjerming i form av en bred ytre ramme mot sør og vest.

2. En skjerming som har en annen prydverdi og som knyttes mere mot kirka, i nord og øst.
Urnelundsplan.

3. En forbindelse gjennom området i form av en buet akse som leder mot kirken.

4. En sentral plass langs aksen.
Urnelundsplanen
Det er brukt teglsteinsmurer for innhengning av urnelunden. Teglen passer godt til kirken og skaper en god helhet i materialuttrykk. I den ytre rammen mot veien, og mot de høye blokkene, er det plantet bøkeskog for en god skjerming. Buen inn mot urnelunden er en teglmur som har en trappet utførelse, både vertikalt og i horisontalplanet.

Innhengningen mot P-plassen og kirken er lavere, slik at man har kontakt ut av urnelunden mot kirken.

Innenfor innhegningen er en stiføring
(Ill. Grindaker landskapsarkitekter AS)
Inngang fra sørvest via buffersone med bøketrær og mur. Porten er utsmykket med flettet kobber. I bakgrunn ses et flott furutre som ble bevart.

som er praktisk og som definerer det store landskapsrommet. Den sentrale aksen er mere opparbeidet og flottere, med et dekke av marktegl som leder gjennom hele urnelunden og erstatter den diagonale stien som vi registrerte på tomten. Det er 2 hoveddeler med urnegravfelt som er avgrenset med stramme bøkehekker i bueform og skaper mindre og skjermede rom på urnelunden. Bevegelsen gjennom en buet form gir også skjerming og ro for besøkende. Det er plantet noen større grupper med ulike flerstammede trær som bryter opp områdene med urnegravfelt. Til sammen er det ca 500 urnegraver med plass til 4 urner i hver.

Lengst sør er det en navnet minnelund, hvor teglmuren er blitt minnevegg for navneplater. Her er det plass for ca 300 urnegraver.

Prosjektopplysninger
Prosjektnavn:
Moa Urnelund
Byggherre:
Ålesund kirkelige fellesråd
Landskapsarkitekt:
Grindaker landskapsarkitekter as
Tekniske rådgivere:
Norconsult as
Entreprenør:
Møre Maskin as
Antall urnegraver:
Ca 500 med plass til fire i hver
Navna minnelund:
Ca 300 urnegraver
Entreprisekostnader:
Cirka 15 millioner
Fremdrift av prosjektet:
2010: Begrenset plan- og designkonkurranse om ny urnelund på Moa, vunnet av Grindaker Landskapsarkitekter 2011: Oppstart planarbeid, detaljregulering 2013: Forprosjekt 2014: Vedtatt reguleringsplan 2016: Anbudstegninger og beskrivelse 2016: Byggestart 2017: Ferdigstilt Den sentrale plassen består av et vannspeil og en plass hvor man kan sitte å se utover urnelunden. Plassen kan også brukes til seremoni.

Fargepaletten på urnelunden består av varme fargetoner i materialer og vegetasjon. Inspirert av kirken, er det benyttet både tegl og kobber i elementer på urnelunden. De to portene er laget av smijern med flettete kobberskiver som utsmykning.

Bøkeskogen og bøkehekkene får gyldne høstfarger med løv som sitter på gjennom viteren. Med årene, når alle trærne vokser til, er målet at urnelunden vil bli som en skjermet oase i en travel bydel.

Prinsipp for urnefelt
Urnefeltene er delt inn slik at det er en hekk
s s s
på hver side, en rad med urnegraver til 4 urner, og en gressgang for å gå på. I vedtektene for gravplasser i Ålesund er det en særbestemmelse for Moa urnelund: «På Moa urnelund kan gravminne ikkje være høgare enn 50 cm, breiare enn 40 cm og tjukkare enn 30 cm».

Navnet minnelund
Den navnede minnelunden er lokalisert i den søndre delen som er ganske skjermet, og ligger lavest i terrenget. Tre av murelementene brukes til minnevegg og urner settes ned i gressarealet foran.

For navneplatene er det forborret hull i veggene. Pårørende kan sette ned blomster på blomsterplater foran minneveggene. Det er valgt et ensartet grønt bunndekke foran muren.
Sentral plass
Den sentrale plassen ligger i en buet akse som leder mot kirken. Plassen består av et tredekke og et vannspeil i to like former som er speilvendt, som i yin yang, for å skape en balanse og harmoni når man oppholder seg her. Tredekket er møblert med benker hvor en kan sitte å se utover vannspeilet. Rett i nærheten er det en egen plass for vannpost og avfall som er delt inn med en hekk.

Erfaring etter fem år
Urnelunden ligger svært sentralt til mange ulike funksjoner. Den er blitt tatt godt imot, og brukes på ulik måte av de besøkende. Både til gjennomgang, til å rusle rundt i eller sitte ned, og som et stillerom. Benkene ved vannspeilet blir mye brukt. Der finner folk
Fargepaletten på urnelunden består av materialer og møblering i varme fargetoner, tilpasset kirken.

roen, og er der i øyeblikket og tar seg tid til ettertanke i hverdagens mas og jag. Til tross for den sentrale plasseringen, oppleves urnelunden som et stille område.

Det var opprinnelig ikke et ønske om egen driftsplass for urnelunden, ettersom driftsbiler ville ankomme urnelunden med medbrakt utstyr. I etterkant har det vist seg å være et behov for en egen driftsplass, da det krever mye planlegging i forhold til driften av urnelunden. Det har også vært utfordringer med bemanning i driftsavdelingen. De skulle gjerne hatt flere ansatte med grøntfaglig kompetanse.

Økning i kremasjonsandelen i Spjelkavik sogn
Før etableringen av Moa urnelund var kremasjonsandelen i Spjelkavik sogn under 20%.

Fra 2017 - 2021 hadde andelen kremerte steget i Spjelkavik sogn til over 60%. Urnegravlegging har steget jevnt år for år på nye Moa urnelund. Det var i mai 2022 cirka 165 urnegraver og antallet ved navna minnelund var i mai 2022 på 35 urner.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt