AddToAny

Omdiskutert regulering av e-sigaretter

Omdiskutert regulering av e-sigaretter
Som følge av tilpasning til nytt EU-direktiv, er det kommet flere forslag til nytt regelverk og lovendringer for omsetning og bruk av e-sigaretter. Forslagene har skapt stor debatt og til dels forvirring og er fortsatt under behandling. Per i dag er det kun e-sigaretter uten nikotin som kan omsettes lovlig i Norge.
E-sigaretten ble lansert i 2006 og må fortsatt anses som et relativt nytt produkt. Den er både omdiskutert, elsket og hatet. For noen utgjør den et røykeavvenningsprodukt som har blitt en god erstatning for tradisjonelle sigaretter. For andre har damp fra esigaretter blitt et sjenerende element på alt fra tog og buss til spisesteder. Noen ønsker ytterligere restriksjoner, mens andre ønsker at produktene skal være både lettere tilgjengelige og tillatt brukt i større omfang.

Det er utvilsomt mange motstridende interesser som skal ivaretas, men det er også tydelig at mange er usikre på hva som faktisk er gjeldende rett hva angår disse produktene. Det kan derfor være fornuftig med en presisering av gjeldende regelverk og en kort gjennomgang av de siste lovendringsforslagene på dette området.Tilpasning. EU har nylig vedtatt et nytt tobakksproduktdirektiv; 2014/40/EU. Direktivet medfører at medlemslandene må gjøre nødvendige endringer i eksisterende tobakkslovgivning, i tillegg til at de nå må etablere eller innarbeide et helt nytt produktregelverk for e-sigaretter. Selv om Norge ikke er medlem av EU, er vi gjennom EØS-avtalen forpliktet til å implementere EU-direktiver som gjelder EUs indre marked i vårt nasjonale lovverk. For å imøtekomme dette har Helse- og omsorgsdepartementet det siste året foreslått en rekke endringer i vårt nasjonale lovverk, primært i form av endringer i «Lov om vern mot tobakksskader»

Et av forslagene er at det skal opprettes en ny «Forskrift om elektroniske sigaretter». Dersom denne vedtas, vil det i korte trekk bety at e-sigaretter i stor grad vil bli regulert på lik linje med tobakksvarer når det gjelder salg og bruk, men det vil blant annet stilles krav til maksimalt tillatt nikotinin
Gå til mediet

Flere saker fra AstmaAllergi

Hender det at du reagerer på parfyme eller sterke lukter? Da er du ikke alene. En spørreundersøkelse utført i september 2021 viser at hele fire av ti har opplevd ubehag på grunn av andres bruk av parfyme eller parfymerte produkter. - Plagene er ekte og ikke noe du innbiller deg, sier psykologspesialist Jude Nicholas.
AstmaAllergi 25.03.2022
En av NAAFs mange oppgaver er å veilede forbrukere i valg av produkter med minst mulig helserisiko. Hvis et produkt bærer logoen fra Asthma Allergy Nordic, skal du være trygg på at det er et helsevennlig alternativ.
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022
AstmaAllergi 25.03.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt