AddToAny

Om Satori, wabi og japanernes forhold til naturen

Om Satori, wabi og japanernes forhold til naturen
Vi står midt i vannspeilhagen i D. T. Suzukimuseet i Kanazawa, Japan. Plutselig får vi en umiddelbar trang til å være stille. Vi setter oss ned, og begynner å se utover. Eller er det innover vi ser? Og hva skyldes det?
Kanskje at vi er de eneste besøkende, fordi vi passet på å komme akkurat når museet åpnet, siden det vanligvis er kø for å gjøre alt i Japan.

Men kanskje har det også noe med arkitekturen å gjøre. Kanskje skyldes det klukkingen i vannet eller hvordan trærne som brer seg over muren på andre siden av vannspeilet skaper et skyggespill på den hvite betongen, et skyggespill som vender seg om og gjentar seg på vannflaten. Her møter menneskets enkle og abstraherte former den komplekse og uhåndgripelige naturen, og skaper en bro mellom det ukjente inne i oss og det uforståelige utenfor oss.

Hva skyldes denne fasinasjonen for den japanske arkitekturen, slår det oss, og hva forteller dette om oss selv? Hva er hemmeligheten bak den ofte overmenneskelige skjønnheten man møter i Japan, en trang til estetisk fullkommenhet som fikk Anne Marie Levy, en norsk fransklærer som skrev om sin opplevelse av å bo i Japan på 60-tallet, til å utbryte: «Vi skulle egentlig alle sammen begå høytidelig selvmord og la landet og tingene være igjen alene, befolket av tause, svevende ånder. »



Japan er trolig det landet i Asia som har vært mest studert av norske arkitekter. Japansk estetikk, håndverk og kjærlighet til naturen har fasinert Vesten helt siden amerikanske krigsski
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Torsdag 9. mars vil takbaren på Folketeaterbygningen på Youngstorget i Oslo fylles for å markere en milepæl for norske arkitekturblader. Da feires sammenslåingen av Arkitektur-N og Arkitektnytt til papirmagasinet og nettstedet Arkitektur.
Arkitektnytt 02.03.2023
The Plus, Hasle Tre og Sophie Radich skole nominert til Årets Trebyggeri 2022.
Arkitektnytt 02.03.2023
Ja, jeg er «modernist» - hvis det er den rette betegnelsen for en som lar seg begeistre av god moderne design og arkitektur, skriver arkitekt Kim Skaara.
Arkitektnytt 01.03.2023
Innen 31. mars kan man nominere prosjekter til OAFs arkitekturpris 2023.
Arkitektnytt 01.03.2023
Skal Norske interiørarkitekters og møbeldesigneres landsforening (NIL) favne flere, må styret arbeide med å utvikle en organisasjonskultur som appellerer mer til unge medlemmer.
Arkitektnytt 28.02.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt