AddToAny

OM LIVETS SLUTT MÅ TAS PÅ FORHÅND

OM LIVETS SLUTT MÅ TAS PÅ FORHÅND
Det snakkes for lite om livets sluttfase med pasienter. Helse- og omsorgstjenesten oppfordres av regjeringen til å gjennomføre såkalte forhåndssamtaler. Det vil bidra til å styrke pasientog brukermedvirkningen i planlegging og gjennomføring av lindrende behandling og omsorg.
- Det er ganske mange sykehjemspasienter som ikke har samtaler med helsepersonell om hva de tenker om livets sluttfase, erfarer Trygve Johannes Lereim Sævareid. Han har forsket på bruken av forhåndssamtaler ved sykehjem, og deltatt i utarbeidelsen av en veileder for helsepersonell i å avholde dem.
Mange helsepersonell kvier seg for å snakke om døden og livets sluttfase, noe som kan føre til at viktige perspektiver ikke kommer frem mens pasienten ennå er i stand til å formidle sitt syn. Samtidig viser forskning at mange pasienter ønsker slike samtaler.
Senter for medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo har gjennomført et prosjekt der Sævareid har observert forhåndssamtaler ved flere sykehjem. Selv om alle pasienter hadde kognitiv svikt, så deltok de likevel aktivt i samtalene, påpeker han Et avgjørende prinsipp er frivillighet. - Vi vet at det er mange pasienter som kan tenke seg å delta i denne typer samtaler, men vi vet også at det er noen som ikke ønsker, og det må være lov.

Bør forberedes godt
En invitasjon gis på forhånd der det framgår hva samtalen innebærer og hva slags spørsmål som blir stilt. Den kan gis både muntlig og skriftlig, og pasienten bør selv få velge om pårørende skal være med.
Forhåndssamtalen bør gjennomføres på et sted hvor man ikke blir forstyrret, og man bør være bevisst på hvem som deltar. Temaene som tas opp kan være utfordrende for pasienten å tenke gjennom og besvare, så man bør skape en god atmosfære rundt samtalen og småprate litt først. Kanskje spørre hvordan de har det på sykehjemmet, og om de har tenkt noe over spørsmålene som stod i invitasjonen, og bygge samtalen forsiktig opp mot behandling og livet slutt.

Hvem gjennomfører samtalen?
- Hvis det er fire hvitkledde helsepersonell og en pasient med i samtalen, så kan det oppleves overveldende for pasienten, ifølge Trygve Johannes Lereim Sævareid. Som regel bør det delta minst en person som pasienten kjenner og føl
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Kilde: SSB
Helsefagarbeideren 21.09.2020
Stoppeklokkeomsorg har blitt et skjellsord i mange kommuner, noe politikere vil unngå gjennom å reformere hjemmetjenesten. I Oslo har reformen fått navnet Tillitsmodellen. Målet er å gjøre tjenestene mer brukerorienterte, så hva betyr det i praksis?
Helsefagarbeideren 21.09.2020
Senter for omsorgsforskning nord ved UiT Norges arktiske universitet har undersøkt om bruk av helse og omsorgstjenester har sammenheng med etnisitet, kjønn, inntekts- og utdanningsnivå og bosted.
Helsefagarbeideren 21.09.2020
Til hjemmetjenesten selges mest standard helseuniform. Til boligtjenesten er det noe etterspørsel etter klær uten uniformpreg.
Helsefagarbeideren 21.09.2020
Siden 1979 har smerte vært definert slik av International Association for the Study of Pain:
Helsefagarbeideren 21.09.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt