AddToAny

OM HÅP

Anette Skogheim Lillestu kom på andreplass i Khrono og Arguments skrivekonkurranse. Hun skriver om at hun valgte å sette liv til en usikker verden.
5:47 ropes det på mamma. Ikke like brutalt tidlig som i går, men jeg hadde jo foretrukket litt mer blund på øyet. Bak gitteret til en litt sliten sprinkelseng står hun, 92 cm lang. Fyller seg selv fra topp til tå med livsgnist og uskyld. Hun er fortsatt groggy i det jeg plukker henne opp, og klamrer seg fast rundt halsen min med de små fingrene sine. Den lille kroppen er varm og myk mot min.

Jeg hadde alltid sett for meg en framtid med barn. Har jo alltid vært flink med små, men etter hvert har det føltes utopisk. Som fra en sånn romantisert fremtidsvisjon med mann, to barn, stasjonsvogn, kanskje en hund. Den der familiepakka de selger inn i alle de amerikanske filmene. En verden med evig vekst og tilbud som frister rundt hvert hjørne. En kronisk tilstand av velstand. Ingen turbulens.

Smører noen skiver og serverer dem ved det runde bordet på kjøkkenet. Panneluggen hennes har vokst seg ned foran øynene igjen. Den lille hånda som allerede har rukket å bli dekket av kaviar, dytter håret vekk og lager en floke med eim av fisk ved tinningen. Slikt affiserer ikke henne enda. Bedre motorikk og fokus på estetikk kommer senere. Her og nå er det som gjelder, og her og nå var håret i veien.

Jeg var kanskje 10 år første gangen jeg kjente på klimaangsten. Vi lærte om hvordan temperaturen steg, arter døde, været ble villere og mennesker måtte flykte fra hjemmene sine da ressursene ble færre og kårene for harde. Jeg kjente genuin frykt for hva jeg ville oppleve og se i løpet av eget liv, og kunne ikke fatte og begripe at ingen andre rundt meg skalv, eller slet med å puste mens læreren hverdagslig gjorde rede for nærmest apokalyptiske scenarioer i samfunnsfagstimene. På bilturer holdt jeg for ørene i skjul hver gang nyhetsreportere beskrev hendelser fra kriger og konflikter, og mens resten av fami

Les mer

Flere saker fra Khrono

Hvor lett skal vi gjøre det for KI-generasjonen, spør student. Har vi ikke universiteter for å oppdra individer som kan undersøke, skrive og tenke selv, istedenfor å leke gjetteleken med informasjon fra ChatGPT?
Khrono 28.09.2023
Regjeringen vil ha mindre detaljstyring. Prosessen startet i sommer, og fortsetter nå.
Khrono 28.09.2023
Over en tredel av studentene ved fagskolene har ikke opplevd at representanter fra arbeidslivet har bidratt i utdanninga hittil i studiet, viser Studiebarometeret for fagskolestudenter.
Khrono 28.09.2023
Han framsto som en usedvanlig dyktig søker da han søkte jobb hos Universitet i Bergen. Nå vil universitetet be redelighetsutvalget se på covid-19-artiklene han publiserte mens han var ansatt.
Khrono 28.09.2023
Leder av sykepleieforbundets studentorganisasjon mener universitets- og høgskoleloven i for liten grad ivaretar studenter og deres rettigheter.
Khrono 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt