AddToAny

OM HÅP

Anette Skogheim Lillestu kom på andreplass i Khrono og Arguments skrivekonkurranse. Hun skriver om at hun valgte å sette liv til en usikker verden.
5:47 ropes det på mamma. Ikke like brutalt tidlig som i går, men jeg hadde jo foretrukket litt mer blund på øyet. Bak gitteret til en litt sliten sprinkelseng står hun, 92 cm lang. Fyller seg selv fra topp til tå med livsgnist og uskyld. Hun er fortsatt groggy i det jeg plukker henne opp, og klamrer seg fast rundt halsen min med de små fingrene sine. Den lille kroppen er varm og myk mot min.

Jeg hadde alltid sett for meg en framtid med barn. Har jo alltid vært flink med små, men etter hvert har det føltes utopisk. Som fra en sånn romantisert fremtidsvisjon med mann, to barn, stasjonsvogn, kanskje en hund. Den der familiepakka de selger inn i alle de amerikanske filmene. En verden med evig vekst og tilbud som frister rundt hvert hjørne. En kronisk tilstand av velstand. Ingen turbulens.

Smører noen skiver og serverer dem ved det runde bordet på kjøkkenet. Panneluggen hennes har vokst seg ned foran øynene igjen. Den lille hånda som allerede har rukket å bli dekket av kaviar, dytter håret vekk og lager en floke med eim av fisk ved tinningen. Slikt affiserer ikke henne enda. Bedre motorikk og fokus på estetikk kommer senere. Her og nå er det som gjelder, og her og nå var håret i veien.

Jeg var kanskje 10 år første gangen jeg kjente på klimaangsten. Vi lærte om hvordan temperaturen steg, arter døde, været ble villere og mennesker måtte flykte fra hjemmene sine da ressursene ble færre og kårene for harde. Jeg kjente genuin frykt for hva jeg ville oppleve og se i løpet av eget liv, og kunne ikke fatte og begripe at ingen andre rundt meg skalv, eller slet med å puste mens læreren hverdagslig gjorde rede for nærmest apokalyptiske scenarioer i samfunnsfagstimene. På bilturer holdt jeg for ørene i skjul hver gang nyhetsreportere beskrev hendelser fra kriger og konflikter, og mens resten av fami

Les mer

Flere saker fra Khrono

De norske vitenskapsakademiene med felles uttalelse: Her er fire momenter til hvorfor det er viktig at Forskningsrådet holdes samlet, uavhengig og opptatt av grunnforskning.
Khrono 25.09.2023
Universitetet i Stavanger skal vere eit ope, mangfaldig og inkluderande universitet, skriv universitetsleiinga.
Khrono 25.09.2023
Mens studentene svikter lærerutdanningene, er det stor pågang fra lærere som ønsker seg faglig påfyll.
Khrono 25.09.2023
Høgskulen med ambisjonar om å bli universitet har verken fakultetsstyre eller kollegialt organ på instituttnivå. No har tilsette skipa eit forum for høgskuledemokrati.
Khrono 25.09.2023
Det er rammevilkårene rundt elever og lærere i skolen vi må se på. Ikke nok en gang endre lærerutdanninga, slår instituttleder Vibeke Bjarnø fast. Det handler om svikten i rekruttering til lærerutdanningene.
Khrono 24.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt