AddToAny

Om estetikk og kvalitet i våre bygde omgivelser

Vi tenker ofte ikke over det, vi tar våre omgivelser for gitt.
Men veier, parker, flyplasser, idrettsarenaer, offentlige og private bygninger og hjemmene våre utgjør det vi arkitekter omtaler som våre bygde omgivelser. Selv om det er en bred enighet om at en høy kvalitet på det bygde miljøet påvirker vår hverdag positivt, kan det være vanskelig for offentlige myndigheter, prosjektutviklere og fagfolk i bygge- og eiendomsbransjen å vurdere og garantere kvaliteten på de bygningene og de urbane områdene de planlegger, utvikler og tegner.

Kvalitet i det bygde miljøet er ikke en absolutt sannhet. Den er avhengig av konteksten, og er derfor forskjellig hver gang. En bygning eller et bygget miljø er ikke bra i seg selv: egenskaper som anses å være kvaliteter på ett sted, kan være ulemper i en annen situasjon og på et annet sted.
Kvalitet er også avhengig av betrakterens oppfatning. Interessenter i et prosjekt (utvikler, arkitekt, bruker) vil vurdere kvaliteten på ulike måter, med ulike krav til og holdninger til det bygde miljøet og vil ikke legge samme verdi til de ulike funksjonene som karakteriserer et godt sted.
Noen viktige egenskaper ved et sted kan identifiseres som drivere av kvalitet, siden de utvilsomt bringer fordeler av øk
Gå til mediet

Flere saker fra Arkitektnytt

Kirke i Spikkestad og restaurant under vann mottar Betongtavlen 2019. - Vi premierer både «børs og katedral», sier juryleder Vetle Houg.
Arkitektnytt 22.11.2019
På en øygruppe i Setouchi-regionen i Japan brukes kunst og arkitektur for å revitalisere lokalsamfunnene. I år avholdes Setouchi Art Festival for fjerde gang.
Arkitektnytt 22.11.2019
Stavanger-kontoret Haga & Grov er årets vinnere av Arkitekturprisen. Møt dem i månedens portrett i siste Arkitektnytt, der du også kan lese om arkitektenes rolle i den offentlige debatten.
Arkitektnytt 22.11.2019
Haugesund folkebibliotek er ifølgje Riksantikvaren eit framifrå eksempel på modernistisk arkitektur.
Arkitektnytt 22.11.2019
Allerede da kuratorene og temaet ble presentert i februar 2018, bestemte styret og administrasjonen i NIL seg for å bruke Oslo arkitekturtriennale
Arkitektnytt 22.11.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt