- Så lenge man lager noen form for mat, og arbeider med barn, er det uansett interessant å vite litt om barns finurlige og merkelige holdning til mat, sier Alfsen.
Han er kjent for de fleste gjennom flere sesonger 4 stjerners middag. Men da han skulle lage mat til sønnen Levi, møtte han på en rekke uforutsette utfordringer. Mange av dem har han tatt med i boka Familiemiddag. Mat for småbarn og småbarnsfamilier.
- Jeg kokte grøt med innlevelse og konsentrasjon som en vaskekte Michelin-kokk, men Levi var like uinteressert. Under pappapermen måtte jeg venne meg til at måltidene ofte handlet om å sitte i evigheter ved bordet mens Levi utforsket maten på alle andre måter enn å spise den. Samtidig kom det informasjon fra alle kanter om barnehelse og ernæring, dagsbehov og dietter, ja-mat og nei-mat, skriver Alfsen i innledningen.
Boken samler alle Ole Martins beste råd, oppskrifter og nyttige erfaringer etter to år på småbarnskjøkkenet, med tekster om alt fra babypureer og frokostblandinger til koking av kraft og smart bruk av fryseren.
Matglede må læres
I dag går 2-åringen i barnehage. Selv om boken er ment til hjemmebruk, er ikke kokken i tvil om at man kan dra nytte av den også i barnehagen - der norske barn inntar rundt 60 prosent av det daglige matinntaket.
FAKTA Ole Martin Alfsen (49)
TV-kokk, vinkelner og kokebokforfatter.
Startet tv