AddToAny

O, juleøl med din glede

Vi kan krangle så mye om ribbe eller pinnekjøtt som vi bare vil. Vår eldste juletradisjon er uansett det som skjenkes i glasset.
Det klirrer i glass på E. C. Dahls bryggeri i Trondheim. Nei da, det er ikke arbeiderne som tyr til nytelsesmidler i arbeidstida. Det er flaskene sjøl, nylig tappet fulle av juleøl, som forsiktig sier skål med en vennlig dult mot hverandre.
Bortover transportbåndene spinner nemlig årets siste runde med juleøl på bryggeriet. 6000 flasker i timen når alt går som det skal. Og som ellers i mat- og drikkevareindustrien ligger E. C. Dahls godt i forkant av markedet, så denne dagen, to måneder før lille julaften, er det siste juleølet på vei ned i flaskene før de skal sendes ut til butikkene.
For juleøl vil folket ha.

ELDGAMMEL TRADISJON
Og sånn har det vært lenge. For ølbrygging til jul er en del av vår kulturarv. I norrøn tid var det å «drikke jól» et hedensk drikkeoffer til gudene. Jula er altså en slags skål med Odin og Tor.
I alle fall var det sånn fram til Kong Haakon den gode fikk samordnet den hedenske midtvinterdagen med den kristne høytida. Dermed var de to høytidene forso
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NNN-arbeideren

NNN-arbeideren 22.02.2024
Pensjonsekspert Steinar Fuglevaag råder de unge i arbeidslivet til å puste med magen - og sørge for sunn privatøkonomi.
NNN-arbeideren 22.02.2024
Matsvinnutvalget som er oppnevnt av regjeringen, foreslår krav om å donere overskuddsmat og krav om kutt i prisen på mat som går ut på dato. Men de dropper en egen matkastelov og avgifter på matsvinn.
NNN-arbeideren 22.02.2024
? Vikingkrabben, (avdeling 18 Rogaland), ? Mr. Iceman (avdeling 7, Oslo/Akershus), ? Reppens Bakeri (avdeling 3 Sørlandet). Vi gratulerer!
NNN-arbeideren 22.02.2024
NNN-arbeideren 22.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt