AddToAny

Nyttårsønske fra en poesiglad ateist: ikke flere rasjonelle julesanger

Nyttårsønske fra en poesiglad ateist: ikke flere rasjonelle julesanger
Jula er over for denne gang, men ateist og HEF-medlem Kjetil Hope klarer ikke å la være å ta et oppgjør med rasjonelle julesanger og kvasireligiøs hyllest av vitenskap.
Rasjonell jul

Vitenskapsjul

Overtroen må gå i skjul

Vitenskapen gir lys til vår jord

Sprer fornuften til fjell og til fjord

Viten sprer glede og lys

Viten sprer glede og lys

Beklager til alle lesere som fikk en klam følelse av å lese min rasjonelle og ytterst vitenskapelige utgave av «Glade Jul». Og til dere som måtte lure, dette er ment som en parodi. Dette verset skal aldri synges i noen sammenhenger.

Det tok meg ti minutter å skrive verset. Da jeg i desember leste adventsverset som ble mye delt i sosiale medier første søndag i advent, fikk jeg følelsen av at det også var skrevet på noenlunde like lang tid.

Var det så galt da? Første linje er ikke så ille, om vi ser på antallet stavelser og rytme. Det er når vi kommer til linje to at det begynner å bli rotete. «Empirisk evidens» mangler en stavelse, og «progress» er et engelsk som veldig enkelt kan byttes ut med «fremskritt». I tredje linje mangler det igjen en stavelse, som lett kan løses med å sette inn ordet «med».

Andre vers har også sine problemer, men ikke andre enn dem jeg har nevnt ovenfor. Tredje vers er imidlertid et kapittel for seg selv når det gjelder rim og rytme. Fjerde vers er derimot langt bedre i så måte.

Selvsagt kan vi alle skrive ett og annet vers som halter nå og da, det har jo de fleste som har deltatt i et femtiårslag fått høre. Og de gode in

Les mer

Flere saker fra Fri tanke

De kurdisk-ledede SDF-opprørerne i Syria krever at det opprettes en internasjonal domstol for å straffeforfølge IS-fangene de holder.
article_web Fri tanke 25.03.2019
Den norske Forfatterforeningens ytringsfrihetspris for 2018 er tildelt den norsksomaliske forfatteren og journalisten Sumaya Jirde Ali (22).
article_web Fri tanke 25.03.2019
Utlendingsmyndighetene må behandle trusler mot ikke-troende likt med religiøse minoriteter, krever HEF. Og understreker at beslutninger om opphold må tas på bakgrunn av oppdatert og korrekt informasjon om opprinnelsesland.
article_web Fri tanke 25.03.2019
Omdiskuterte Shurika Hansen takket Human-Etisk Forbunds styreleder og de andre appellantene for fortsatt å støtte markeringen for ikke-troende sammen med henne.
article_web Fri tanke 24.03.2019
Lars Gule reagerer på utspillet fra Shurika Hansen og mener hun er inkonsekvent og uærlig.
article_web Fri tanke 22.03.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt