AddToAny

Nye veier for læring?

Spørsmålet om kunstig intelligens og store språkmodeller har noe å gjøre i klasserommet eller ikke, er overflødig. Spørsmålet er hvordan vi skal forholde oss til det.
Hvilke endringer bør skolen og lærerne gjøre som følge av kunstig intelligens (KI)? Hvordan kan skolen bli i fremtiden og hvordan kan fremtiden se ut for skoler, lærere og elever? Det er ikke to streker under svaret til noen av disse spørsmålene.
Det siste året er tusenvis av nye KI-verktøy lansert. ChatGPT fra Open AI 1) troner på toppen med over 1,5 milliarder millioner månedlige brukere. Til sammenligning ligger Googles Bard 2) på tredjeplass med «bare» 142 millioner månedlige brukere i måneden.
Blant aktørene på lista over de 50 mest brukte generative KI-verktøyene i 2023 3), eksisterte bare 20 prosent for litt over et år siden. KI-utviklingen domineres av få selskaper som OpenAI, Microsoft, Google og Elon Musk. Disse selskapene har stor økonomisk og sosial makt, men slipper demokratisk kontroll.
Det er med andre ord både finansieringsvilje og fremtidsoptimisme til stede. «Alle» vil ha sin andel av KI-kaka. Med slike krefter i sving i samfunnet, er det en selvfølge at teknologien inntar klasserommet. Spørsmålet er hva vi skal gjøre med det. Hvordan skal vi forholde oss til kunstig intelligens på skolen? Hvilke endringer kan det være smart å gjøre?
Spørsmålet om suksess er hvor lett verktøyet er å bruke; jo enklere brukergrensesnitt, desto flere brukere. Du trenger ikke dype IT-kunnskaper for å dra nytte av ChatGPT eller Bard. Verktøyene er såpass intuitive at de fleste enkelt kan ta dem i bruk.
Er det noe mange av elevene våre er gode i, så er det å prøve å nå målet så fort som mulig. Målet er ofte en tekst som skal skrives og et arbeid som le
Gå til mediet

Flere saker fra Utdanning

De ansatte i barnehagen har vært avgjørende for Sagas fremgang.
Utdanning 17.01.2025
En av denne lærerens beste opplevelser i yrket handler om den frigjørende effekten av praktisk arbeid.
Utdanning 17.01.2025
Navnet Nils Braanaas vil stå helt sentralt når dramapedagogikkens norske og nordiske historie en gang skal skrives.
Utdanning 17.01.2025
Uten en ny IA-avtale på plass er sykelønnsordningen satt i spill. - En viktig oppgave for oss og Unio framover blir å jobbe for å trygge sykelønna til folk, sier Geir Røsvoll.
Utdanning 17.01.2025
Bergen fikk 55 millioner kroner til bedre bemanning i barnehage og skolefritidsordning. Pengene ble brukt på annet.
Utdanning 17.01.2025

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt